Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 04. travnja 2020.

Sljedeća dva, tri tjedna odlučujuća, 47 novozaraženih

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati objavio je da je u Hrvatskoj ima 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom. To je ukupno 1126 slučajeva u Hrvatskoj.

- Ukupno je preminulo 12 osoba. Sljedeća dva i pol do tri tjedna su kritično razdoblje koje će odlučiti našu sudbinu - rekao je ministar Beroš. Na respiratoru je 39 osoba, kazao je Beroš.

Načelnik Nacionalnog stožera civilnog stožera Davor Božinović kazao je da je izdano više od 383.000 e-propusnica, a odbijeno je više od 9000.

- Sustav je počeo funkcionirati i obrađuje veliki broj podataka - rekao je i kazao da se možda neće morati produžavati rok trajanja propusnica.

- U 1083 slučaja je utvrđeno da se radi o kršenju mjera samoizolacije. To znači da postoje pojedinci koji ugrožavaju, ne samo sebe, nego i svoje obitelji i prijatelje - kaže Božinović.

Možda te zanima... 4 glavne razlike između koronavirusa i gripe Zdravlje

Alemka Markotić je na pitanje novinarke o osobama na respiratoru odgovorila da nema podatke iz svih bolnica. - Kod većine onih na respiratoru je da imaju i neki drugi zdravstveni problem-, objasnila je.

- Imamo situaciju da se poboljšava vrijeme, toplije je i sunčano što vabi ljude da izađu van. Kao što ovaj krizni stožer stalno govori, ovo su sad kritični tjedni za epidemiološku situaciju, pozivamo građane da ostanu doma. Tjelesna aktivnost je jako važan faktor za zdravlje, ali to se može privremeno odgoditi jer imamo takvu situaciju - rekao je Capak i još jednom pozvao svih da stoje doma.

- Nemojte dopustiti da nam situacija ode van kontrole - poručio je još jednom Božinović i apelirao i na mlade da se suzdrže od izlaska vani.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.