Zdravlje Simptomi i pomoć 02. srpnja 2017.

Skriveni simptomi neuroze, kako ih prepoznati i liječiti

Neuroza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neuroza je blaži oblik psihičkog poremećaja koji je rezultat unutarpsihičkih konflikata osobe, dovodi do niza simptoma i stanja karakterističnih za neurotsku ličnost.

Prvi simptomi neuroze su glavobolja, ubrzani puls, bolovi u trbuhu, učestalo mokrenje, dakle, sve isti simptomi kao kod bolesti srca, mjehura i želuca. Dijagnostikom se utvrđuje da ovi organi uopće nisu oštećeni nego da je bolesnik obolio od neuroze. Neuroze se mogu javiti u svim uzrastima, ali su najčešće u zreloj dobi, tj. u periodu života kada postoji veći raskorak između želja, mogućnosti i zahtjeva sredine.

Jesmo li svi neurotični?

U djetinjstvu i mladosti neuroze se rijetko javljaju, jer za realizaciju želja postoji dugačak vremenski period - često se čuje da se mladim osobama kaže: "Cijeli život je pred tobom." Koliko god zvučalo kao fraza, toliko je istine u ovoj rečenici, jer ta vremenska dimenzija poništava prostor za pojavu neuroza.

Menopauza_Soja | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U zrelim godinama, kada čovjek "podvlači" crtu i pravi bilancu napravljenog i postignutog, dolazi do saznanja da je puno toga zauvijek propušteno te da nema više vremena za realizaciju izbor. Saznanje o postojanju problema, nemogućnosti rješavanja istih, plodno je tlo za pojavu neuroza. Upravo tada javljaju se prvi simptomi.

Kada su antidepresivi zaista potrebni

Oboljela osoba nije u mogućnosti sama riješiti životni problem te je neophodno potražiti pomoć stručnjaka. Prva i osnovna stvar je to da oboljeli prizna sebi kako postoji problem, a u suradnji sa stručnim licem problem treba nazvati pravim imenom. Sljedeća je faza rješavanje problema.

Razlika između psihoze i neuroze

Gestalt metoda (gestalt znači cjelina na njemačkom) je samo jedna od onih koja je pokazala odlične rezultate. Ova metoda kombinira niz terapija, tehnika, pristupa, igrica i sve je usredotočeno na trenutak, na sadašnjost, na "ovdje i sada". Na pacijenta se u potpunosti gleda kao na nedjeljivu cjelinu i tako mu se i pristupa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.