Zdravlje 12. listopada 2015.

Test: koliki je tvoj rizik od raka?

Kaar-Uspr
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svake godine u Hrvatskoj oko 25 000 osoba oboli od raka. Statistika je šokantna, ali postoje stvari koje možeš učiniti danas kako bi smanjila rizik od nastanka bolesti. Poznato je da način života, osobito prehrana, ima snažan utjecaj u održavanju zdravlja kao i u postupku ozdravljenja od bilo koje bolesti

Ispuni test - 42 sekunde!

Prehrana bogata polifenolima, prirodnim biljnim fitokemikalijama koje nalazimo u tzv.zdravoj hrani, povezana je sa smanjenjem rizika od mnogih vrsta raka, demencije, srčanih bolesti i starenja kože. Tu se osobito ističu polifenoli kurkume, brokule, ekstrakta zelenog čaja i nara. Polifenoli su biljne kemikalije sa ljekovitim djelovanjem. Današnji brzi tempo života, brza hrana, osiromašenje tla i uporaba pesticida smanjuju postotak hranjivih sastojaka u hrani te su stoga potrebne veće količine hrane za pravilan rad stanica i organa. Ako ti je tempo života brz i ne jedeš raznovrsnu hranu s puno voća i povrća dobro je uzeti dodatak prehrani koji sadrži zdravu hranu sa polifenolima snažnog djelovanja, jer je prevencija uvijek bolja od liječenja.

Obuzdava rast stanica raka

POMI-T je dodatak prehrani koji u jednoj kapsuli sadrži brokulu, kurkumu, nar i ekstrakt zelenog čaja. Pomi-T je formulirao tim liječnika onkologa, nutricionista i biokemičara predvođen doc. dr.sc. Robertom Thomasom dr. med. onkologom i profesorom sa Cambridge sveučilišta. U intervjuu profesor Thomas je objasnio nastanak i djelovanje Pomi-T:

''Studiju o djelovanju polifenola na rak je inicirala vlada Velike Britanije preko Državnog instituta za istraživanje raka. Stanice raka moraju proći kroz niz biokemijskih putova kako bi rasle brže, napadale susjedne organe i metastazirale. Veliki broj laboratorijskih testova pokazali su da neke namirnice, odnosno njihovi polifenoli, mogu izravno inhibirati ove putove. Mi smo na osnovu objavljenih znanstvenih radova i faza II kliničkih studija odabrali brokulu, kurkumu, ekstrakt zelenog čaja i nar kao najučinkovitije i u prevenciji i u djelovanju. Njihovi polifenoli su pokazali obuzdavanje rasta stanica raka, markera invazije i metastaza osobito kod raka prostate, dojke, jajnika, gušterače, jednjaka i kože. U odabiru se posebno vodilo računa i o tome da odabrani polifenoli nemaju nikakve hormonalne učinke. Objedinili smo ih i koncentrirali u jednu kapsulu i tako je nastao dodatak prehrani kojeg smo nazvali POMI-T. Da bi se utvrdilo stvarno djelovanje POMI-T provedena je klinička studija sa oboljelima od raka prostate. Studiju je financirala neprofitna udruga Prostate Action iz UK. U studiji su sudjelovala 203 pacijenta sa rakom prostate. Studija je utvrdila smanjenje ili zaustavljanje stope rasta tumorskog markera PSA kod 63% sudionika. Tek nakon ovih fantastičnih rezultata odlučili smo pronaći proizvođača kako bi svima kojima je potrebno ova formulacija bila i dostupna."

Bez punila i konzervansa

Pomi-T se proizvodi u Velikoj Britaniji, ne sadrži punila niti konzervanse. U Hrvatskoj je dostupan po cijeni od 198 kn za 60 kapsula. U periodu od 12.10. do 16.10 čitatelji 24 sata mogu kupiti POMI-T sa 10% popusta na stranici generalnog uvoznika: sangreen.eu. EFSA i Hrvatsko ministarstvo zdravlja svrstavaju Pomi-T® u dodatake prehrani i po zakonu mu ne možemo niti mu pripisujemo bilo kakve zdravstvene prednosti. Pomi-T® je međutim jedinstven dodatak prehrani jer je njegovo djelovanje procijenjeno u britanskom nacionalnom znanstvenom istraživanju, u placebo kontroliranoj dvostruko slijepoj i randomiziranj studiji čiji su rezultati predstavljeni na najvećoj i najprestižnijoj svjetskoj konferenciji o raku (ASCO).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.