Zdravlje 07. svibnja 2016.

Smanji rizik od razvoja melanoma!

Madez_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako nam se bliži ljeto, a sunce postaje sve jače potrebno je obratiti pozornost na zaštitu kože. Naime, izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. Smatra se kako rizik od melanoma postoji kada na tijelu ima više od 20 madeža, a veći rizik imaju osobe s više od 50 madeža

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2013. godinu, najveća incidencija melanoma je u dobnoj skupini 70-74 godine. Ukupan broj novooboljelih bolesnika s melanomom tijekom 2013. je 527, odnosno 249 žena i 278 muškaraca

Koji su rizici i tko obolijeva od melanoma

Sunčanje u solariju predstavlja veliki rizik u usporedbi s nikotinom i arsenom. Samo jedno izlaganje UV ­zrakama u zatvorenom prostoru povećava rizik od pojave melanoma za 20 posto. Također je važno obratiti pozornost na obiteljsku povijest bolesti i je li netko u bližoj obitelji bolovao od melanoma.

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40 i 60 godina starosti te je stoga u mlađim danima potrebno obratiti pozornost na odgovarajuću zaštitu te uz zdravu prehranu svakako koristiti zaštitu od sunca (krema za sunčanje, šeširi, naočale, odgovarajuća odjeća).

Provjeri koji su mogući znakovi melanoma kože!


Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.