Zdravlje 07. travnja 2016.

2 glavna rizika za nastanak melanoma

Solarij_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najmanje tri četvrtine slučajeva karcinoma otkrivaju sami pacijenti. Međutim, stručna osoba može uočiti sumnjivu pojavu na koži i prije nego što ona postane kancerogena. Rano dijagnosticiranje od presudnog je značaja i kada je riječ o melanomu, a dermatolozi su ipak najkompetentnije osobe. Poželjno bi bilo da jednom godišnje odeš na dermatološki pregled, bez obzira na to jesi li uočila nešto sumnjivo

Sunce ili solarij

Sunčanje u solariju predstavlja kancerogeni uzročnik br. 1 u usporedbi s nikotinom i arsenom. Samo jedno izlaganje UV ­zrakama u zatvorenom prostoru povećava rizik od pojave melanoma za 20 posto. Čak i ako si prestala odlaziti u solarij, sve ono što si radila u prošlosti stvorilo je trajni rizik. Tvoj dermatolog trebao bi znati jesi li se i kada sunčala u solariju radi procjene rizika i određivanja učestalosti pregleda. Obavezno provjeri s dermatologom moguće posljedice korištenja solarija u prošlosti. A ako to i dalje činiš, bilo bi do bro da što prije prekineš s tom navikom. 

Obiteljsko nasljeđe

Zaboravljaš ili ignoriraš obiteljsku povijest bolesti - rođak iz prvog koljena koji je bolovao od melanoma presudan je čimbenik rizika. Mnogi ljudi, čak i ako znaju da su njihovi roditelji uklonili madež, ne znaju koji je to tip madeža bio, niti je li se zaista radilo o karcinomu. Ispitaj roditelje o obiteljskoj povijesti bolesti prije dermatološkog pregleda i obavijestite specijalista o svojem ponašanju na suncu u prošlosti, uključujući učestalost uporabe zaštitnih preparata, njihovu vrstu i dužinu boravka na suncu. Važno je da ništa ne držiš u tajnosti, jer je svrha pregleda tvoje zdravlje. Nitko ne kaže da ne možeš voditi aktivan i zanimljiv život – važno je samo da budeš oprezna i da se pravilno zaštitiš.

Pročitaj više o zaštiti kože.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.