Zdravlje Zdravlje žena 26. lipnja 2021.

Rendeli: "Kako sam skinula zadnjih 6 kg nakon trudnoće i okrenula se zdravlju"

Foto: Privatna arhiva Nevena Rendeli Vejzović na Stazi sedam slapova u Istri
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U životu Nevene Rendeli Vejzović posljednjih godina dosta toga se promijenilo. Postala je majka blizanki i još jedne djevojčice, mjesto televizijske voditeljice i sigurnu plaću zamijenila je s neizvjesnosti privatnog posla i to neposredno prije pandemije. Njezina PR agencija organizira sljedeći vikend drugi Festival zdravlja u Maksimiru, a Nevena se uz pomoć posebne dijete uspjela riješiti i viška kilograma. O spomenutim tema, ali i o svojoj novoj strasti razgovarala je s nama.

mZ: Kakav je bio vaš odnos prema zdravlju i zdravom stilu života prije pet godina i sada. Što se pogoršalo, a što popravilo?

 Do prije nekoliko godina moj odnos prema zdravlju je bio dosta nemaran. Mladost ne brine za probleme. No nakon 35-e počela sam se osjećati umornije nego inače i polako osjećati posljedice nebrige za svoje zdravlje. Intenzivnije sam se počela baviti trčanjem, promijenila sam prehranu, u međuvremenu sam dva put bila trudna s troje djece, tako da bi se moglo reći da tek sad u 40-ima polako dolazim sebi. Trudim se više spavati, nakon četiri godine gotovo nespavanja s tri male bebe, jesti redovito i odlaziti u prirodu kad god stignem.

mZ: Dugo ste se bavili trčanjem, trčite li i dalje i imate li neke ciljeve (maraton)? I što biste poručili onima još dvoje je li trčanje dosadno i štetno za zglobove?

Trčim i dalje, ali se više ne pripremam za utrke već trčim za svoj gušt. Trčanje je moj način meditacije i opuštanja, a ujedno i rekreacije. Mislim da svaka vrsta rekreacije nosi više toga dobroga za nas nego lošega. Naravno da treba naučiti pravilno trčati i hodati pa će jedna od radionica na Festivalu zdravlja biti upravo Hodanje je lijek- kako pravilno hodati.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

mZ: Zašto ste se odlučili organizirati Festival zdravlja, kakav uspjeh je polučio prošlogodišnji i koja će biti glavna tema ovog festivala?

Ideja o Festivalu zdravlja nastala je prošle godine tijekom lockdowna kad smo svi nekako promijenili svoje prioritete. Odjednom ništa drugo nije bilo važno nego sačuvati zdravlje. Ubrzo smo se suočili i s posljedicama straha, mentalne nestabilnosti, ali i zdravstvenim tegobama prouzrokovanim lošom prehranom i ne kretanjem. Prvi Festival zdravlja prošle jeseni polučio je nevjerojatno zanimanje javnosti i na besplatnim panel diskusijama i radionicama u Maksimiru u jednom danu sudjelovalo je nekoliko stotina ljudi. Zato smo čim je bilo moguće odlučili organizirali još jedan. Tako da se idući vikend 3. i 4. srpnja družimo čak dva dana na starom mjestu kod Vidikovca u Maksimiru. Teme su razne, a sve iz područja javnog zdravstva, tako će vrhunski stručnjaci iz svojih područja govoriti o debljini kao glavnoj posljedici pandemije, važnosti kretanja i rekreacije, postcovid stanju uma i komunikaciji u pandemiji, predstaviti ćemo i originalni hrvatski proizvod maskice sa soli, govoriti o zaštiti od sunca i načinu kako njegovati kožu, o prehrani a građani će imati priliku napraviti besplatne kardiovaskularne preglede, preglede madeža, konzultirati se s liječnicima jedan na jedan, kušati zdrave proizvode i nadamo se zabaviti. Posjetitelji će moći analizirati sastav tjelesne mase u sklopu Farmacia sportskog savjetovališta. Neki od stručnjaka koji su naši panelisti su dr. Natko Beck koji je dobio i nagradu za komunikatora godine, liječnici iz zagrebačkih bolnica: doc.dr.sc. Gorana Mirošević, doc.dr.sc Maja Baretić i dr. sc. Tomislav Božek, zatim prof. Goran Marković s Kineziološkog fakulteta, nutricionist Nenad Bratković, od poznatih osoba Antonija Blaće koja je napisala priručnik o prehrani i mnogi drugi.

 | Author: Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL Prvi Festival zdravlja održan je početkom listopada 2020. godine. Drugi Festival zdravlja održat će se u Maksimiru u Zagrebu 3. i 4. srpnja

mZ: Na proljeće se dosta pisalo da ste na dijeti. O kakvoj se dijeti radi, jeste li zadovoljni rezultatima i jeste li i dalje na nekom posebnom prehrambenom režimu te što biste poručili ženama u pogledu vječne opsesije kilogramima (koja se posebno intenzivira u ovo doba godine)?

Ovo sam proljeće napokon uspjela „skinuti“ preostalih 6 kg viška nakon trudnoće i na tome ću vječno biti zahvalna dr. Vlahi Šapri i njegovoj fitometaboličkoj dijeti. Riječ je o posebnom načinu prehrane uz prirodne pripravke koji ubrzavaju metabolizam. Ono što je meni bilo najvažnije dijeta nema jo-jo efekt i evo već tri mjeseca nakon nisam vratila ni jedan kg i osjećam se bolje nego ikad. Zapravo je ovo prvo ljeto nakon četiri godine koje provodim u dvodijelnom badiću. I nije stvar toliko u izgledu koliko u zdravlju, više se ne osjećam umorno i teško, koža mi izgleda bolje, ma promjene su nevjerojatne. Ne mislim da sve trebamo biti mršave i tanke da bismo se osjećale zadovoljno, ali važan je osobni dojam i zdravlje na prvom mjestu.

mZ: Planinarenje je novost u vašem životu. Zašto ste se počeli baviti planinarenjem i u čemu je čar?

Planinarenje sam otkrila u pandemiji kao ispušni ventil. I umjesto da krenem od malih vrhova odmah sam se popela na Velebit, tako tipično za mene. Osvajanje "Svetog brda" bilo je meditativno iskustvo, predivan cjelodnevni izlet, no da sam znala koliko će biti naporno vjerojatno bih se prije ipak popela na Sljeme. Nakon Velebita gotovo svaki vikend kad bi mogli suprug i ja penjali smo se na Sljeme i planinarili Samoborskim gorjem tako da sad već imam neko iskustvo. Planinarenje je divno, opuštajuće, odlično za organizam i tijelo, ispušni ventil i divno provedeno vrijeme. Kao i kod trčanja nema natjecanja već se borite samo sa sobom i svojom voljom. Tempo određujete sami prema mogućnostima i vremenu.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

mZ: Koje vrhove ste osvojili, koje biste htjeli osvojiti i vodite li curice u neke od planinarskih podviga?

Osim "Svetog brda" i zagrebačkih i samoborskih gorja nedavno smo prošli Stazu sedam slapova u Istri i to je bio jedan od najljepših izleta na kojima sam bila. Nije toliko zahtjevna koliko dugo traje, a to što tamo doživite ne možete vidjeti često. Divno mi je što sam otkrila toliko novih i predivnih novih mjesta u Hrvatskoj. Curice još ne vodimo na planinarenje jer su premale, ali nedavno su s nama prehodale stazu Kamačnik u Gorskom kotaru. Sedam kilometara tamo i natrag. I nisu se bunile.

mZ: Otvorili ste PR agenciju neposredno prije pandemije. Jeste li požalili radi te odluke i nedostaje li vam sigurnost vašeg starog posla?

Haha, nisam požalila unatoč svim problemima koji su nas snašli. Doduše ponekad kad mi glava puca od posla sjetim se kako je bilo kad ne moraš razmišljati hoćeš li zaraditi plaću taj mjesec, ali iskreno što je to sigurnost uopće u današnjim vremenima. Meni je novo poglavlje u životu donijelo mir, usredotočenost, odgovornost i divne poslove o kojima sam mogla samo sanjati i u tome sam se potpuno pronašla. Jedan od tih projekata je i Festival zdravlja koji evo pripremamo već drugi put u godinu dana.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Nevena Rendeli Vejzović svoje tri djevojčice od malih nogu uči kako se brinuti o prirodi

mZ: Koje zdrave navike provodite u svojoj obitelji i smatrate li da postoje neke stvari važnije od zdrave prehrane i vježbanja i ako da koje su?

Prehrana i vježbanje su prve jer od tud sve kreće. Moje djevojčice prvi put su se tek nedavno na nekom rođendanu susrele s fast foodom i nisam im ništa branila, ali drago mi je da su navikle na kuhane i zdrave obroke doma. Dnevni odmor je također važan dio njihovog odrastanja i sve tri obavezno još uvijek spavaju i tijekom dana, što mi posebno olakšava život sada ljeti kada ne možemo na sunce prije 17.

mZ: Kako ćete provesti ljeto?

Početak ljeta provodim radno, a u kolovozu naša karavana odlazi na zasluženo godišnji odmor. Ovo ljeto dio odmora provest ćemo u planinama, a dio na moru. Veselimo se svi zajedno tome.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.