Zdravlje Zdravlje žena 06. prosinca 2016.

Redoviti pregled koji može doslovno spasiti život

Pregled
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na Papa testu može se vidjeti tzv. miješana infekcija (više mikroorganizama), upala uzrokovana kandidom, Gardnerelom vaginalis, Actinomycesom te promjene povezane uz prisutnost HPV-a ili virusa Herpes simplex.

S druge strane, za ciljano otkrivanje spolno prenosivih infekcija kao što su one uzrokovane klamidijom, Mycoplasmom, Ureaplasmom, moraju se učiniti posebni brisovi vrata maternice, koji se šalju u mikrobiološki laboratorij.

Simptomi spolno prenosivih bolesti

Bezbolni ginekološki pregled

"Papa test je citološka analiza obriska rodnice i vrata maternice uzetog bezbolno tijekom ginekološkog pregleda. Nekoliko minuta može vam spasiti život zbog ranog otkrivanja raka vrata maternice i njegovih predstadija te uzročnika spolno prenosivih bolesti koji se dovode u vezu s njegovim nastankom", kaže dr. Jadranka Belan Žuklić. 

Najprimjerenije kontrole su jednom godišnje

Papa test treba napraviti prvi put na početku spolnog života, svakako unutar tri godine od početka. Učestalost daljnjih pregleda ovisi o nalazu i dobi. Ako je nalaz uredan, kontrole su jedanput godišnje. 

Na papa test je najbolje oko 10. dana ciklusa

Papa test je dobro napraviti oko desetog dana ciklusa. Ne koristi vaginalete i ne ispiri rodnicu nekoliko dana prije. Ne ponavljaj test u razmacima kraćim od dva mjeseca jer neće biti pouzdan. 

Smijem li imati seksualni odnos prije ginekološkog pregleda?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar merida
      merida

      Slažem se da je Papa pregled koji traje par min. i da tih par min. može ženi spasiti život, slažem se da je u redu raditi Papu jednom god. Naravno do prošle god. sam ga i ja radila svakih god. dana uredno. A ove god. je nastupilo za mene, a vjerujem i druge žene, djevojake, veliko iznenađenje da se Papa ne može obaviti bez poziva i to svake 3 god. Toliko o promicanju svijesti o zdravlju žena da se redovno kontroliramo kada nam to ne dozvoljavaju jednom god. Sreća da postoje privatni ginekolozi..

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.