Zdravlje Simptomi i pomoć 27. listopada 2016.

Razlozi zbog kojih u hladnim mjesecima oči češće postaju suhe

Suhe_Oči
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si primijetila da se oči dolaskom hladnijih dana puno više suše, ali znaš li zašto se to događa? U zraku ima manje vlage nego tijekom ljetnih mjeseci. Razlog je i prevelika razlika između vanjske temperature i one u zatvorenim prostorijama.

Američka oftalmologica dr. Suzan Resnik kaže kako najviše problema imaju osobe koje nose kontaktne leće, pa bi one trebale kod kuće koristiti ovlaživače zraka.

Ali, nisu samo zimski uvjeti krivci za suhoću očiju. Postoje i drugi čimbenici, vodootporna maskara i olovka za oči mogu izazvati probleme. Olovka za oči je opasan posebno ako se nanosi na unutrašnju liniju kapka, jer se tamo nalaze žljezde koje se mogu začepiti. Dr. Resnik upozorava i da vodootporna šminka na bazi ulja ostavlja tragove koji začepljuju pore i štete očima.

Uradi sama: dugotrajni tuš za oči od badema, bez štetnih sastojaka

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dr. Resnik savjetuje i da što manje gledamo u računalo, jer oni koji predugo sjede ispred zaslona trepću dva puta manje, zbog čega se oči ne podmazuju dovoljno. Preporučuje da svakih 30 minuta skreneš pogled s računala i oko dvije minute gledaš u daljinu.

Ukoliko imaš problem sa suhim očima, može ti pomoći i promjena načina prehrane. Izbjegavaj alkohol i kofein, unosi više namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama poput lososa, sjemenki lana, oraha.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.