Zdravlje Zdravlje žena 07. rujna 2023.

Rast dojki u trudnoći kod starijih majki povećava rizik od raka, rezultati studije

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživači su analizirali genetske mutacije unutar stanica dojki kod 29 žena. Pronašli su veće 'klonske mrlje' mutiranih stanica dojki kod žena koje su nakon 35. godine prvi put postale majke.

Istraživači s Imperial Collegea u Londonu ispitivali su zdrave stanice dojki 29 žena koje su rodile u različitim godinama i žena koje nisu imale djecu, kako bi promatrali genetske mutacije i kako se stanice dijele. Ovo je prvi put da je takva studija provedena, a ključno je što može objasniti zašto se čini da žene koje imaju svoje prvo dijete kasnije u životu imaju veći dugoročni rizik od raka dojke u usporedbi sa ženama koje su rodile ranije.

Rizik od razvoja raka dojke kod žene ovisi o trudnoći, ali odnos je složen. Nekoliko studija navodi da mlade majke koje su prvi put rodile (mlađe od 24 godine) imaju oko 20 do 35 % niži rizik od razvoja raka dojke dugoročno u usporedbi sa ženama koje nemaju djecu. Međutim, rizik od raka dojke zatim progresivno raste za majke koje imaju svoje prvo dijete nakon 24. godine – s povećanjem rizika od pet posto svakih pet godina.

Možda te zanima... Raste broj mladih oboljelih od raka, kod starijih od 50 broj slučajeva opada Zdravlje

U trudnoći se grudi povećavaju jer se spremaju za proizvodnju mlijeka, povećava se i broj stanica u dojkama uključujući i mutirane stanice. Ovo otkriće moglo bi u budućnosti dovesti do razvoja testa koji bi pokazivao rizik od raka dojke.

Ali još uvijek se smatra da rađanje djeteta i dojenje smanjuju ukupni rizik od raka dojke, što znači da će neke starije majke imati samo pet posto veći rizik od ovog raka nego žene njihove dobi bez djece. Dr. Biancastella Cereser, koja je vodila studiju s Imperial Collegea u Londonu, rekla je: 'Posljednjih desetljeća žene su počele rađati djecu kasnije zbog društvenih promjena i osobnih preferencija. Otkrili smo da ljudska dojka, kao i drugi organi, akumulira mutacije s godinama, ali također da trudnoća ima dodatni učinak što znači da starije majke mogu imati veće šanse za razvoj štetnih promjena u stanicama dojke u usporedbi s drugim ženama." Postoje i drugi važni čimbenici za rizik od raka dojke, uključujući obiteljsku povijest i kasniju menopauzu. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Communications, a ovo otkriće moglo bi u budućnosti dovesti do razvoja testa koji bi pokazivao rizik od raka dojke.

bolovi grudi pazuh Možda te zanima... Što sve uzrokuje bolove u grudima i pazuhu? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.