Zdravlje Zdravlje žena 19. siječnja 2022.

10 najvažnijih pitanja i odgovara o raku vrata maternice

Foto: Privatna arhiva Dr. Gusića, specijalista ginekologije i opstetricije, subspecijalista fetalne medicine iz Poliklinike Gusić u Smiljanu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza raka dojke, unatoč tome što je jedan od vrsta raka koji se mogu vrlo dobro prevenirati.

Kako je siječanj mjesec posvećen podizanju svijesti o raku vrata maternice te kako bi povećali svijest, znanje i aktivnost žena u borbi protiv raka vrata maternice, dr. Gusića, specijalista ginekologije i opstetricije, subspecijalista fetalne medicine iz Poliklinike Gusić u Smiljanu, upitali smo 10 najvažnijih pitanja o ovoj bolesti

Što je rak vrata maternice?

Rak vrata maternice vrlo je zloćudna bolest koja se razvija u dijelu maternice koji se otvara u rodnicu. Nastaje kada se pojave nepopravljive promjene na stanicama koje oblažu vrat maternice zbog dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima HPV-a.

Je li glavni uzročnik raka raka maternice HPV?

Tako je, Humani papiloma virus (HPV) glavni je uzročnik ove bolesti, a prenosi se uglavnom tijekom spolnog odnosa. Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice, dakle imaju onkogeni potencijal. Skoro svaka druga spolno aktivna osoba tijekom života bit će zaražena HPV-om, međutim većina neće imati nikakve simptome ili zdravstvene tegobe, zbog toga ga neće biti niti svjesna.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Poliklinika Gusić u Smiljanu

Kako se otkrivaju promjene?

Otkrivaju se PAPA testom, to je jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Uzorak stanica zatim ide na analizu kako bi se ustanovilo postoje li promjene na stanicama vrata maternice.

Kada prvi puta treba napraviti i koliko često treba obavljati PAPA testove?

Prvi put ga svakako treba napraviti s početkom spolne aktivnosti, a najkasnije u 20. godini života. Učestalost daljnjih pregleda ovisi o nalazu 1. citološkog nalaza i dobi. Ako je citološki nalaz uredan, najprimjerenije su kontrole jedanput godišnje.

Što znači normalan ili abnormalan PAPA test?

Normalan nalaz pokazuje da nisu pronađene promijenjene stanice, dok abnormalan nalaz upućuje na to da su pronađene promijenjene stanice. Treba naglasiti da pozitivan test ne znači nužno da imate rak niti da ćete ga dobiti, samo manji broj žena imat će veće abnormalnosti koje će zahtijevati liječenje.

Ako već dođe do kasnijih stadija, koji su simptomi i kako ih prepoznati?

Zapravo simptomi su nespecifični i rijetki. Predstadiji obično nemaju nikakve simptome, a uznapredovale stadije prate: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak, bolovi u donjem dijelu trbuha, simptomi koji se mogu vezati i za druge bolesti i koji su, kao što sam rekao, nespecifični.

Tko najčešće obolijeva od raka vrata maternice?

Dob žena u kojih nastaju maligne i premaligne bolesti vrata maternice je od 25 do 45 godina života, a prosječna dob danas je niža nego prije nekoliko desetljeća, zbog utjecaja čimbenika njihova razvoja. Najvažniji rizični čimbenici za nastanak raka vrata maternice su spolno prenosive infekcije s onkogenim HPV-om, raniji početak spolnog života (prije 18. godine) i često mijenjanje spolnih partnera.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Kako se liječi?

Ne postoji lijek za liječenje infekcije HPV-om, već se liječe promjene na stanicama vrata maternice. Protiv HPV-a danas imamo i cjepiva, a ona su najučinkovitija ako se primijene prije izlaganja infekciji HPV-om, odnosno prije nego što osobe postanu spolno aktivne.

Znači li to da su cijepljene žene zaštićene od razvoja raka vrata maternice?

Ne, važno je istaknuti da i sve cijepljene žene i dalje mogu razviti promjene na vratu maternice i dalje trebaju redovito obavljati preglede kako bi ih kontrolirale.

Doktore Gusić, unatoč činjenici da se razvoj raka vrata maternice može gotovo u potpunosti spriječiti pravilnim probirom, cijepljenjem i liječenjem prekanceroznih promjena i danas velik broj žena umire od ove bolesti, što mislite zašto je to tako?

Još uvijek postoji određena stigma po pitanju spolnog zdravlja žena, pregledi se ne obavljaju redovito, a velik broj žena preglede ne obavlja i iz straha od moguće dijagnoze. Iz tog razloga, od iznimne je važnosti podizati svijest prvenstveno o spolno odgovornom ponašanju, a zatim i o redovitim pregledima.

Posjetite polikliniku Gusić u Smiljanu i obavite sve ginekološke i dermatološke preglede na jednom mjestu.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.