Zdravlje 10. ožujka 2016.

Stručnjaci poručili: Počeši s razlogom

Belan
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S obzirom na to da se rak testisa ne može prevenirati, redoviti pregledi nužni su za rano otkrivanje i uspješnije liječenje. Naime, iako je zloćudan, ako se otkrije u ranoj fazi rak testisa je izlječiv u više od 95 posto slučajeva. U rizičnu skupinu za obolijevanje od raka testisa pripadaju muškarci u dobi od 18 do 35 godina, a vrlo je važno ako pri samopregledu primijete ili napipaju bezbolne promjene u testisima, da se što prije jave liječniku

Važnost samopregleda testisa

Klinički bolnički centar Zagreb i Ožujsko pivo su na konferenciji za medije predstavili kampanju za rano otkrivanje raka testisa pod nazivom ''Počeši s razlogom''. U sklopu same kampanje pokrenuta je i internetska stranica www.pocesisrazlogom.com i savjetovalište o samopregledu i raku testisa. Glavni je cilj kampanje podizanje svijesti o muškom zdravlju uz naglasak na važnost redovitog samopregleda s ciljem ranog otkrivanja raka testisa. Kampanja se provodi uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Poziv muškarcima da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje

Dr. Dunja Skoko Poljak izrazila je zadovoljstvo u ime Ministarstva zdravlja jer je kampanja na najbolji način spojila društveno odgovorno djelovanje privatnog sektora sa znanjem vodećeg domaćeg zdravstvenog centra. U ime Ministarstva zdravlja pozvala je sve muškarce da sudjeluju u kampanji te da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje.

Najčešći tumor kod muškaraca mlađe dobi

S druge strane, dr. sc. Marija Gamulin, dr. med., prim., naglasila je kako je rak testisa najčešći tumor muškaraca mlađe životne dobi te da se posljednjih 40 godina bilježi udvostručenje pojavnosti tumora testisa, što je najizraženije u razvijenim zemljama sjeverne Europe. Prema  posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ističe dr. Gamulin, broj novooboljelih od raka testisa 2013. godine u RH bio je 181, s najvećom učestalosti između 30. i 34. godine života. Dr. Gamulin također je istaknula: ''S obzirom na to da se rak testisa ne može prevenirati, redoviti pregledi nužni su za rano otkrivanje i uspješnije liječenje. Dobra je vijest da je, iako zloćudan, ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv u više od 95 posto slučajeva''.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.