Zdravlje Simptomi i pomoć 10. listopada 2023.

Karcinomi glave i vrata: Rak grkljana, među najčešćim iz te skupine

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najčešći tumor glave i vrata koji ne potječe od kože je karcinom pločastih stanica (planocelularni) grkljana, a slijede ga karcinomi pločastih stanica nepčane tonzile, jezika i dna usne šupljine. U ovom članku donosimo odgovore na pitanja: što je karcinom grkljana, simptomi raka grkljana, glavni faktori rizika raka grkljana, ostali faktori rizika raka grkljana, dijagnoza raka grkljana i metode liječenja.

Rak usne šupljine, glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu (u Hrvatskoj godišnje oboli oko tisuću osoba). Skupina bolesti koja spada pod karcinom glave i vrata najčešće se razvija u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usne, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i paranazalne sinuse. Karcinomi glave i vrata često se šire u limfne čvorove vrata.

Promjena boje glasa jedan je od najranijih simptoma raka grla i glasnica. "Godišnje u Hrvatskoj od karcinoma grla oboli oko 550 do 600 osoba. Najčešće su to pacijenti srednje i starije dobi (između 50 i 70 godina). Zadnjih godina primjetan je rast pojavnosti karcinoam grla kod žena i kod mlađih osoba", navodi prof. dr. sc. Mirko Ivkić, dr. med na stranicama Hrvatske lige protiv raka.

"Najčešći tumor glave i vrata koji ne potječe od kože je karcinom pločastih stanica (planocelularni) grkljana, a slijede ga karcinomi pločastih stanica nepčane tonzile, jezika i dna usne šupljine. Nešto su rjeđi tumori žlijezda slinovnica, čeljusti, nosa, paranazalnih sinusa i uha", navodi MSD priručnik dijagnostike i terapije.

Što je rak grkljana?

"Naziv grlo je širi pojam za donji dio dišno-probavnog puta koji čine ždrijelo i grkljan. U grkljanu se nalaze glasiljke koje pod utjecajem zračne struje iz pluća vibriraju što dovodi do stvaranja glasa. Tako stvoreni glas u ždrijelu, ustima i nosu se oblikuje (artikulacija i rezonacija) što dovodi do stvaranja čovjeku svojstvenog, konačnog i prepoznatljivog govora", navodi prof. Ivkić.

Devedeset posto zloćudnih tumora grkljana su karcinomi pločastih stanica. Grkljan je kratki, trokutasti prolaz odmah ispod ždrijela u vratu. Grkljan (larinks) dio je dišne cijevi koja istodobno služi i za stvaranje glasa. Smješten je u vratu, ispred kralježnice i ždrijela, gdje na njegovoj prednjoj strani oblikuje (pretežito u muškarca) izbočenje, Adamovu jabuku. Hrskavičnu osnovu grkljana tvore: parne trokutaste hrskavice, neparne (štitna i prstenasta hrskavica) i poklopac grkljana (epiglotis). Na postraničnim stijenkama grkljana nalaze se glasnice ili glasiljke.


Rak se može razviti u bilo kojem dijelu grkljana, ali obično započinje u glotisu ili glasnicama. Ako se rak grkljana širi, često dolazi do obližnjih limfnih čvorova na vratu. Stanice se također mogu proširiti na stražnji dio jezika, druge dijelove grla i vrata, pluća i druge dijelove tijela. Kada se to dogodi, a tumor se formira na novom mjestu, on će sadržavati istu vrstu abnormalnih stanica kao i izvorni tumor u larinksu. Liječnici tada dijagnosticiraju metastatski karcinom grkljana.

Simptomi raka grkljana:

  • uporni kašalj
  • promuklost
  • grlobolja
  • kvržica u grlu ili vratu
  • poteškoće ili bol prilikom gutanja
  • gušenje prilikom jela
  • teško ili bučno disanje
  • konstantna bol u uhu ili neobičan osjećaj u i oko kože uha
  • neplanirani, značajan gubitak težine
  • stalni loš zadah iz usta.

Glavni faktori rizika raka grkljana

  • Pušenje i izlaganje opasnim kemikalijama na radnom mjestu mogu povećati rizik od raka grkljana.
  • Pušenje je najznačajniji čimbenik rizika za karcinom grkljana.
  • Smrt od raka grkljana je mnogo češća među ljudima koji puše. Pasivno pušenje također može biti čimbenik rizika za karcinom grkljana.
  • Umjerena ili teška konzumacija alkohola također je faktor rizika. American Cancer Society sugerira da oni koji konzumiraju jedno ili više alkoholnih pića svaki dan, pogotovo ako puše također, mogu biti izloženi većem riziku od razvoja ove vrste raka.

Ostali faktori rizika raka grkljana:

  • Loša prehrana i nedostatak vitamina
  • Humani papiloma virus (HPV)
  • Muškarci imaju četiri puta veća vjerojatnost za razvoj karcinoma larinksa nego žene
  • Životna dob viša od 40, osobito 60 godina
  • Prethodnu povijest raka glave ili vrata
  • Izloženosti određenim kemikalijama na radnom mjestu, kao što su isparavanja boja i neke kemikalije u obradi metala
  • Slab imunitet
  • Genetski čimbenici također mogu igrati ulogu u razvoju raka grkljana.
  • Osobe s anemijom Fanconi, što je stanje koje uzrokuje probleme krvi od rane dobi, i dyskeratosis congenita, što je sindrom koji pogađa kožu, nokte i krv, mogu biti izložene većem riziku od razvoja mnogih vrsta raka glave i vrata.

Dijagnoza raka grljkana

Rak grkljana može se pojaviti kao vidljiva kvržica na vanjskoj strani vrata. U tim slučajevima, liječnik će preporučiti biopsiju kako bi se došlo do konačne dijagnoze. Ako simptomi ukazuju na laringealni ili drugi tumor glave i vrata, liječnik može koristiti laringoskop kako bi lakše postavio dijagnozu. Laringoskop je mala kamera sa svjetlom na kraju koja dopušta liječniku da gleda u usta i niz grlo.

Nosna endoskopija s optičkim vlaknima uključuje tanak, fleksibilan opseg koji liječnik umetne u nosnicu. Liječnici mogu vidjeti cijelo ždrijelo i grkljan. Ovaj se postupak obično odvija u klinici dok je osoba pod lokalnom anestezijom. Liječnik može predložiti CT snimanje vrata ili glave ili MR kako bi se utvrdio opseg ili veličina tumora. To može pomoći liječniku da utvrdi je li se rak proširio na limfne čvorove u vratu.

 


Ako se čini da je lezija mala i ograničena na jedno područje, kirurg može napraviti ekscizijsku biopsiju, u pokušaju da potpuno ukloni tumor i pošalje ga na patološki pregled. Znanstvenici ili tehničari će provesti patološku analizu bilo kojih tumora ili tkiva koji izgledaju nenormalno kako bi potvrdili dijagnozu raka.

Ako laboratorijski testovi potvrde rak grkljana, liječnici mogu zatražiti dodatne testove kako bi otkrili je li se rak proširio na druge dijelove tijela. Rana dijagnoza može pomoći u uspješnom liječenju raka grkljana. Prema podacima Nacionalnog instituta za rak (U SAD-u) za razdoblje od 2008. do 2014., petogodišnja stopa preživljavanja za ovu vrstu raka je nešto ispod 61 posto.

 
 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock
 
 

Način liječenja ovisi o stadiju raka grkljana

Konvencionalno liječenje ranog stadija laringealnog karcinoma uključuje operaciju ili zračenje. U kasnijim fazama, pojedincu će možda trebati ili kombinacija zračenja i kemoterapije ili operacije nakon čega slijedi zračenje. Kirurgija uključuje uklanjanje kancerogenog tumora i obližnjeg tkiva. Kirurg može izvršiti disekciju vrata kako bi se uklonili svi limfni čvorovi u vratu.

Operacije raka grkljana uključuju endoskopsku resekciju, parcijalnu laringektomiju i totalnu laringektomiju. Ovisno o vrsti operacije koju imaju, nekim pojedincima može biti potrebna privremena ili trajna traheostomija. To je rupa ili stoma u vratu koja potiče zacjeljivanje nakon operacije. Neki ljudi trebaju stalnu stomu koja im omogućuje da dišu. Takvi pacijenti trebaju pomoćni uređaj koji im omogućuje da govore. U cilju je postići da se tumor odstrani uz što veću poštedu zdravog tkiva i funkcija grlla (disanje, govor i gutanej).

Radioterapija ubija stanice raka i smanjuje tumore. Kod vanjske zračne terapije liječnik usmjerava snop zračenja na tumor u vratu. Snop je snažan i osim stanica raka može uništiti i kožu, što može biti vrlo bolno. 

Kemoterapija može biti vrlo učinkovit tretman, ali nuspojave, kao što je gubitak kose i mučnina, mogu biti ozbiljne. U kemoterapiji se koristi kombinaciju lijekova za ubijanje stanica raka i za poboljšanje učinaka terapije zračenjem. Liječnici mogu koristiti kemoterapiju kako bi smanjili veličinu tumora prije operacije. To može poboljšati kirurške i kozmetičke rezultate. Kemoterapija se uzima ili u obliku tableta ili putem infuzije. Kemoterapija ulazi u krvotok i putuje kroz tijelo, ubijajući sve brzo rastuće stanice, koje mogu uključivati ​​i kancerozne i zdrave stanice.

Najbolja prevencija raka grkljana i glasnica je izbjegavanje pušenja i ekscesivne konzumacije jakih alkoholnih pića.

Izvori za članak: MedicalNewsToday i MSD (Medicinski priručnik), izdanje Placebo, Hrvatska liga protiv Raka

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.