Zdravlje 10. studenoga 2011.

Rak dojke se može prevenirati

Eljuga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj svake godine od raka dojke oboli oko 2500 žena, od kojih više od jedne trećine i umire zbog toga. Rak dojke čini 25 posto svih karcinoma kod žena, pa je i te kako važno preventivno prići tom problemu. Kako bi pomogla ženama iz najugroženijih socijalnih skupina i susjednih zemalja, Poliklinika Eljuga daje popust od 50 posto na ultrazvučne preglede dojke

Primarna i sekundarna prevencija

Dr. med. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije u zagrebačkoj Poliklinici Eljuga, objašnjava kako kod raka dojke postoji primarna i sekundarna prevencija.

'Kod primarne prevencije poduzimamo mjere kojima pokušavamo spriječiti da se karcinom uopće pojavi, dok ga kod sekundarne pokušavamo otkriti što ranije tamo gdje je već nastao. Na razini primarne prevencije možemo djelovati u smislu da se više bavimo tjelesnom aktivnošću, da pazimo na svoju težinu, zdravo se hranimo, izbjegavamo alkohol i cigarete te pazimo pri uzimanju hormonskih pripravaka. Kako ipak još nisu utvrđeni točni uzroci pojave karcinoma, ono što najviše možemo napraviti jest sekundarna prevencija.

Sve žene do 40. godine života trebale bi barem jedanput u godinu dana ili u godinu i pol, ako su mlađe od 30, obaviti ultrazvučni pregled dojki zajedno s kliničkim pregledom liječnika. One starije od 40-e, u svoje preglede polako bi trebale uključivati i druge metode otkrivanja raka dojke - prvenstveno mamografiju, a ako liječnik zaključi da je potrebno, žene svih dobnih skupina mogu ići na pregled magnetskom rezonancom - kaže dr. med. Ilona Sušac i napominje kako su u Poliklinici Eljuga pripremili posebne popuste za žene iz najugroženijih socijalnih skupina.

5o posto popusta svim ženama mlađim od 35.godine, umirovljenicama i nezaposlenim ženama

'Na ultrazvučne preglede dojke osigurali smo 50 posto popusta svim ženama mlađim od 35. godina, svim umirovljenicama i nezaposlenim ženama. Tako je sada za pregled umjesto 600 potrebno platiti 300 kuna. Pravo na popust imaju i sve žene koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova i Makedonije jer one moraju snositi i trošak puta', kaže dr. med. Ilona Sušac i napominje kako je vrlo važno što ranije otkriti tumor, jer su onda i šanse za izlječenje znatno veće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.