Zdravlje 10. srpnja 2018.

Melanom u porastu, kako se zaštititi?

1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U specijalnoj ljetnoj Facebook Live emisiji Zdrave Krave pričamo o starenju kože, stvarnom utjecaju UV zraka na našu kožu, pravilnom korištenju krema za sunčanje i porastu oboljelih od raka kože, te prevenciji i liječenju melanoma

Emisiju možeš pratiti uživo na Facebooku Zdrave Krave, u utorak 10. srpnja u 13 sati. Naša gošća je akademkinja Mirna Šitum.

Prof.dr.sc. Mirna Šitum od 2000. predstojnica je Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a “Sestre milosrdnice”. Završila je specijalizaciju iz dermatovenerologije na Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a i Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Završila je i poslijediplomske studije iz onkologije i iz dermatovenerologije, a usavršavala se i u inozemstvu.

 | Author: Zeljko Lukunic/PIXSELL Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL Akademkinja Mirna Šitum, predstojnica zagrebačke Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice.

Predaje i na diplomskom, specijalističkim, poslijediplomskim te doktorskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je pročelnica Katedre za dermatovenerologiju. Predsjednica je Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Predsjednica je Sekcije za dermatološku onkologiju Hrvatskog društva za onkologiju HLZ-a.

Odnedavno je redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Pričamo o starenju kože i sumnjivim madežima na tijelu! 

Na uzorku od 1000 Zagrepčana otkriveno je 140 zloćudnih tumora kože, od čega je postavljena sumnja na 20 melanoma i oko 120 ostalih zloćudnih tumora kože, rezultati su to javnozdravstvene akcije "Djeluj sada" u organizaciji zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i udruge Zdravi pod suncem.

Najvažniji čimbenik rizika za nastanak melanoma u bijele rase je povremeno ili rekreacijsko izlaganje suncu. Odgovore na sva pitanja o zaštiti kože dat ćemo u emisiji 10. srpnja s akademkinjom Mirnom Šitum.

Hrvatska obala ima više od 2600 sunčanih sati godišnje, što pridonosi intenzivnom periodičkom izlaganju suncu cijele populacije. Općenito se smatra da su sunčevo svjetlo i sunčanje u solariju odgovorni za najmanje 90 posto karcinoma kože, a posebno su ugroženi djeca i mladi ljudi, stoga je potrebno poduzeti sve moguće mjere u prevenciji i ranom prepoznavanju bolesti.

Ispuni obrazac ispod članka i postavi pitanje!

Ako želiš da u emisiji odgovorimo na tvoje pitanje, ispuni obrazac ispod članka, postavi pitanje vezano uz zaštitu kože, prevenciju starenja, pravilno korištenje krema za sunčanje i liječenje melanoma jer na najzanimljivija pitanja ćemo odgovoriti direktno u Live prijenosu. Emisiju možeš pratiti uživo na Facebooku Zdrave Krave, u u utorak 10. srpnja u 13 sati., a vodi je urednica portala, Martina Medverec.

Fill out my online form.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.