Zdravlje Wellness 25. prosinca 2021.

Priča o cimetu koja će oduševiti sve njegove poklonike

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Esencijalno ulje cimeta je zbog svog toplog i oštrog mirisa, ali i izvanrednih terapeutskih svojstava jedno od omiljenih u aromaterapiji. Cimet kora u svom sastavi sadrži visok postotak aldehida dok cimet list visok postotak fenola, pa jedno nazivamo aldehidno, a drugo fenolno ulje.

Oba dominantna spoja su snažna i zahtijevaju potrebno znanje u njihovoj kliničkoj upotrebi. Korisna su za mišićno koštani sustav, probavni i dišni. Oba ulja imaju snažno antiseptičko, antiinflamatorno, analgetičko i karminativno djelovanje. U aromaterapiji se koriste niže koncentracije upravo zbog spomenutih aldehida i fenola koji mogu iritirati kožu i živčani sustav. Primjena kod djece se preporučuje tek iznad sedam godina. Dobro ga je miješati sa citrusima (limun, naranča, bergamot, grejp, limeta) i crnogoricom (jela, čempres, bor, cedar, smreka, ariš) koji imaju veće količine terpena pa s njima ublažuju djelovanje aldehida i fenola. Koriste se u masažama, kupkama, kompresama, difuzorima, suhim inhalacijama i nezaobilaznim kozmetičkim kremama. U kozmetici se najviše koristi kao sastojak u anticelulitnim kremama.

Miris i vibracija cimeta

Njegov miris je topao, sladak (podsjeća na med) i oštar. Toplina ( podsjeća na kolače, kuhano vino) izaziva osjećaj sigurnosti i zadovoljstva pa možemo reći da nas psihološki može odvesti u „sigurnu zonu“. Slatkoća nas podsjeća na dijeljenje kako emocija i ugode, tako razmjenu energije u  druženju s obitelji ili prijateljima. Oštrina je podsjetnik da nije sve uvijek onako kako se čini i da je potrebno u životu održavati samodisciplinu i samokontrolu. Ovim duhovnim vrijednostima njihovi arhetipovi (cimet list- socijalni pedagog, a cimet kora – policajac) nas podsjećaju na važnost osobne odgovornosti, održavanje osobne discipline te samokontrole koje su neophodne u životu.

Možda te zanima... Ukloni višak vode iz organizma i poboljšaj cirkulaciju Zdravlje


Vibracija esencijalnog ulja cimet lista pogodna je za iscjeljivanje trauma nastalih nametnutim ograničenjima pa sukladno tome i emocija koje nastaju kao posljedica toga, a to su najčešće frustracije, potisnuta ljutnje, bijes. Dok je vibracije esencijalnog ulja cimet kora pogodna za iscjeljivanje trauma nastale gubitkom voljene osobe, posla, slobode, potisnutih emocija kao posljedica rastave, degradiranja, mobinga. I ovdje se radi o emocijama ljutnje i bijesa koje su u stanju, ako je osoba labilna, pomaknuti nas izvan „dozvoljenih“ granica.

Cimet djeluje na treći i četvrti energetski centar na način da pročišćava strahove vezane uz (solarni pleksus) autentičnost i samopouzdanje. Snažno pročišćava i otklanja blokade vezane uz slobodno i jasno pokazivanje svoje osobnosti i pronalaženja svog mjesta u svijetu. Novom snagom i otkrivenom osobnom energijom uzima „zalet“ u primanju i davanju svega što nam život pruža. Ova energija, može i hoće otvaranje, želi uzeti od života, ali i dati. Samim time je vrlo zaštitnička i čuva nas od utjecaja raznih negativnosti.

Od davnina se, za poticanje seksualne želje, preporučivalo utrljavanje kapi ulja cimeta u kožu genitalija

Cimet je jedan od najstarijih i najaromatičnijih poznatih začina koji svoje porijeklo vuče s Istoka, a prvi zapisi o cimetu su nastali u Egiptu još 2000 godina prije Krista. Njegovo botaničko ime potječe od arapskog i židovskog termina amomon što znači mirisna začinska biljka. Cimet je malo zimzeleno drvo čija se unutarnja kora upotrebljavala za dobivanje začina koji botaničari danas nazivaju Cinnamomum verum. Dostupan je u obliku štapića ili kao začin u prahu. Iako postoji gotovo stotinu različitih vrsta cimeta, danas se najčešće upotrebljavaju Cinnamomum zeylanicum (cimet sa Šri Lanke) te Cinnamomum aromaticum (kineski cimet). Obje vrste imaju relativno slične karakteristike, izrazit, privlačan miris te sladak i topao okus, iako su okus i miris cimeta sa Šri Lanke ipak nešto intenzivniji i finiji.

Drevne zavodnice, pisao je kralj Salamon, namirisale bi svoju postelju smirnom, alojom i cimetom. Još od davnina se, za poticanje seksualne želje, preporučivalo utrljavanje kapi ulja cimeta u kožu genitalija. Legenda kaže da je kraljica od Sabe, kad je stigla u Jeruzalem, a prije nego što se srela sa Salamonom, tijelo namazala uljem cimeta. Kralj joj, naravno, nije mogao odoljeti.

Cimet je prirodni konzervans koji dodavanjem hrani usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija. Utvrđeno je kako mješavina meda i cimeta liječi brojne bolesti. Ta kombinacija se koristila kao lijek već stoljećima. Tako su francuski liječnici u vrijeme epidemije kuge obilazili bolesne odjeveni u zaštitnu odjeću koja je sadržavala i pokrivalo za glavu u obliku kljunaste maske natopljene raznim mirisima, između ostalog i cimetom. Srednjovjekovni liječnici koristili su cimet kao lijek za liječenje kašlja, promuklosti i upale grla. Med i cimet imaju ljekovita svojstva koja, ukoliko se pomiješaju, daju lijek izvanredne moći, mirisa i okusa.

Možda te zanima... Osjećaj očaja i beznađa ublažava esencijalno ulje bora Kolumne

Osobno iskustvo

Z.B. 38 g. poduzetnica, majka dvoje djece (11, 14), u braku. Dolazi na tretman u jakoj neurozi, tjeskobi, problemima sa spavanjem i nemogućnošću koncentracije. Iz anamneze se doznaje da nije u dobrim odnosima sa suprugom već par godina, komunikacija je konfliktna, obiteljska atmosfera je narušena i mlađe dijete  je dobilo tik.  Suprug ne želi posjetiti terapeuta, a još manje ići na terapije. Zadnjih mjesec dana (prije dolaska) ona intenzivno razmišlja o rastavi, no kako kaže nema hrabrosti za taj korak. Osjeća da mora napraviti taj korak, da je nešto tjera, ali se boji mogućih komplikacija (krediti, imovina, skrbništvo) koje mogu nastati ukoliko se suprug neće složiti sa njenim prijedlogom.

Preporučujem joj intuitivan odabir esencijalnih ulja. Na nultom statusu odabire: đumbir, cimet koru i bergamot. Arhetipovi ulja su autentično odrazili njenu situaciju. Đumbir je po arhetipu samuraj koji nosi duhovnu kvalitetu vjernosti višim ciljevima (kodeksu), hrabrost i srčanost. Cimet kora je po arhetipu policajac koji nosi duhovnu kvalitetu discipline, neumoljivosti, kontrole, izvršenja. Bergamot je arhetip psihologa koji nosi duhovnu kvalitetu ravnoteže, balansa, stabilnosti i harmonije. Nakon interpretacije arhetipova i njihovih energija, odlučila je sebi, svom suprugu i braku dati zadnju šansu. Pokušat će razgovarati s njime, pokazati mu još jednom otvorenost da porade na svojim problemima te da pokušaju izgradit brak na novim vrijednostima. Ukoliko ne uspije, sve te energije arhetipova i samih ulja usmjerit će na sebe i svoju najvišu dobrobit.

Kadulja_2 Možda te zanima... Čudesna kadulja: 8 terapeutskih svojstava i kako ih koristiti Zdravlje


Dolazi nakon mjesec dana i kaže da je sad u potpunosti sigurna da se želi rastati bez obzira na posljedice. Suprugu je rekla kako se osjeća, koliko joj je loše zadnjih pa godina, da je spremna poraditi na sebi i braku te da je bila na aromaterapiji i da su joj je intuitivan odabir ulja potvrdio i razbistrio njene misli i osjećaje. Nakon toga ju je suprug izvrijeđao što odlazi „pitati neka ulja“ kod „babe vračare“ jer sama nije sposobna razmišljati. Nakon neprospavane noći i isplakanih suza, kaže da je to jutro donijela definitivnu odluku. Također je spomenula da joj je u sjećanju ostao miris cimeta. Koristila je kombinaciju cimeta, đumbira i bergamota u masažama (jednom tjedno), suhe inhalacije svakodnevno, kupke i difuzor (iako je jedan difuzor suprug bacio dok je bila na poslu).

Za kraj citiram njenu rečenicu: "Osjetila sam u jednom trenutku bol u prsima, onu tupu i stežuću. Od straha sam nekoliko puta udahnula i osjetila , doslovno, da je nešto izletjelo iz mojih prsa. Nakon toga me preplavio osjećaj mira i ljubavi. Po prvi put sam ostvarila kontakt sa samom sobom“.

Možda te zanima... 9 terapeutskih svojstava ulja smilja i tri recepta za kožu Zdravlje

Recepti za rollon, antiseptički sprej i anticelulitno ulje od cimeta

Rolon za energetsko i emocionalno otvaranje

(bočica koja između grla bočice i klasičnog čepa ima kuglicu koja regulira nanašanje mješavine esencijalnog ulja na kožu)

  • U bazno ulje od badema ukapajte:
  • 5 kapi cimeta
  • 1 kap cedra
  • 1 kap  bergamota
  • Nekoliko puta dnevno namazati vrat, zapešća i lakatne jame.


Antiseptički sprej

  • U bočicu koja ima nastavak za raspršivanje  (ako je od 100 ml) stavite 20 ml alkohola te ukapajte:
  • 20 kapi cimeta
  • 10 kapi eukaliptusa globulusa
  • 10 kapi čajevca
  • 20 kapi  limuna
  • Nekoliko puta dnevno pošpricajte prostor oko sebe ili direktno pošpricajte svoju auru.


Anticelulitna krema

  • U bazu kreme od 100 gr dodajte 30 ml kantariona, dobro promiješajte dok smjesa ne bude jednolična. Tada ukapajte:
  • 10 kapi cimet kore
  • 20 kapi ružmarina 1,8 cineol
  • 10 kapi komorača
  • 10 kapi cedra
  • 20 kapi geranija
  • Ova mješavina će prije svega pomoći u otklanjanju viška tekućine iz tijela i dehidraciji masnog tkiva, ubrzat će cirkulaciju i tek onda djelovati lipolitički.
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      mawow

      My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does. Give it a shot yourself...Visit Now... earn75.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.