Zdravlje 20. ožujka 2020.

Preporuka dermatologa kada je u pitanju iritativni kontaktni dermatitis ruku

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S obzirom na pandemiju koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija dala je preporuke što češćeg pranja ruku kao prve linije prevencije širenja virusa.

Sredstva kojima peremo ruke, mogu biti različita od sapuna do sindeta, te na našu kožu različito djeluju, stoga je odabir adekvatnog sredstva od iznimne važnosti, navela je dr. Ružica Jurakić Tončić, specijalist dermatovenerolog Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Klinike medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.. 

 | Author: Promo članak Foto: Promo članak

Nadalje, osim samih sredstava, često vlaženje ruku također izaziva oštećenje epidermalne barijere, a osim preporuka o čestom pranju ruku, izdana je i preporuka za korištenje dezinficijensa i zaštitnih rukavica, a preporučeno korištenje zaštitnih rukavica više od 2 sata dnevno izaziva okluzivno djelovanje te također oštećuje našu barijeru.

Sve ovo gore opisano izaziva oštećenje kože koje se očituje suhom, upaljenom kožom, koja svrbi, zateže, a u težim oštećenjima i jačom upalom koja se naziva dermatitisom ili ekcemom. Ovakva upala kože se naziva iritativni kontaktni dermatitis ruku i najprije ćete ga primijetiti uz rub prstiju, na prstima i na dorzumu šaka, najprije u obliku crvenila kože i osjećaja nelagode, zatezanja i svrbeži.

Što učiniti u smislu prevencije dermatitisa?

S obzirom na potrebu čestog pranja birajte sindete, radije nego sapune koji snažno isušuju i oštećuju barijeru, osobito ako imate osjetljivu kožu ili spadate u grupu bolesnika s atopijskim dermatitisom. 

Naša preporuka za pranje ruku su nježni gel Lipikar Syndet AP+ ili kruti sapun Lipikar Surgras i ulje Lipikar Huile AP+.

Kome se preporučuje korištenje zaštitnih krema?

Nakon svakog pranja ili bilo koje druge vrste vlaženja kože nanesite zaštitnu kremu koja obnavlja barijeru, neovisno da li imate osjetljivu kožu ili ne. I najzdravia koža će razviti znakove iritacije u situacijama u kojima barijera biva ekstremno iscrpljena.

Kombinirajte kreme koje hidratiziraju i one koje obnavljaju naš lipidni sloj. Kremu je potrebno nanositi nakon svakog pranja, a ako osjećate suhoću ili zatezanje kože i između pranja, kaže dr. Ružica Jurakić Tončić. Mjera čestog i višekratnog nanošenja zaštitnih pripravaka je osobito važna kod naših bolesnika s atopijskim dermatitisom koji pripadaju u grupu bolesnika s najosjetljivijom kožom. Broj mazanja nije striktno određen, pratite osjećaj suhoće i zatezanja kože, te svaki puta kada imate dojam da je koža suha, namažite je.

Možete li pretjerati sa zaštitnim kremama i njegom?

Ne brinite, ne možete, Vaša koža će biti tim bolja što je više njegujete, navela je Jurakić Tončić.

Naša preporuka: Cicaplast Baume B5 – za njegu, zaštitu, obnovu; Lipikar Baume AP+M, Lipikar Xerand - za njegu.

No, što ako neutralni pripravci nisu dovoljni?

Ponekad je upala toliko jaka da doista samo primjena zaštitne kreme neće biti dovoljna. U tom slučaju je potrebno primijeniti kortikosteroid u obliku kreme i masti kroz tjedan-dva, ovisno o stupnju upale. U tom slučaju konzultirajte se s obiteljskim liječnikom, budući da kortikosteroid nije moguće kupiti u ljekarnama bez preporuke liječnika i bez recepta, zaključila je Jurakić Tončić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.