Zdravlje Zdravlje žena 31. siječnja 2019.

Predstava o borbi s rakom dojke poznate voditeljice, večeras u ZKM-u

Foto: Marin Leo Janković
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Multimedijalni projekt 6 mm - ispovijest o boli i pobjedi kroz koji se hrabro progovara o borbi s rakom dojke i svim promjenama koje ta bolest izaziva. Projekt će biti izveden 31. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, Teslina 7 u 20 sati u Zagrebu.

Poznata TV voditeljica i novinarka, Josipa Pavičić Berardini, svojim je romanom Šest milimetara izazvala buran odjek u javnosti. Hrabro govoreći o vlastitoj borbi s rakom dojke te svim promjenama koje ta bolest izaziva u nama i oko nas, ističe važnost edukacije, samopregleda, pravovremenog i optimalnog liječenja te pozitivnog stava. Poruka: Ako sam mogla ja - možeš i ti, promijenila je živote mnogih žena.

Možda te zanima... Šest milimetara: Josipa Pavičić otkriva čemu ju je naučila bolest Psiha i seks

Prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Daria Lorenci Flatz, kazališna redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Ksenija Zec, mlada filmska redateljica Judita Gamulin, dramaturginja Nikolina Bogdanović, modna dizajnerica Matija Vujica i kazališna i filmska producentica Lidija Ivanda, samo su neke od umjetnica koje su se ujedinile u kazališno-filmskom projektu 6mm - ispovijest o boli i pobjedi. Projekt je nastao u produkciji Teatra Erato i MEDIA PUNKT-a, u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, 4sobe, Hoću knjigu i Europa Donna Hrvatska.

 | Author: Marin Leo Janković Foto: Marin Leo Janković

Kazališna predstava i film neizravno prate protagonisticu na dan kada saznaje svoju dijagnozu. Njen lik je univerzalan, neodređene profesije, mogla bi biti svatko od nas i svi bismo mi mogli biti ona. Iako prolazi kroz različite naturalističke lokacije naše svakodnevice - ulice, trgove, javne prostore, poštu, bolnicu, gotovo uvijek vidimo samo nju u gotovo klaustrofobično uskom krupnom kadru. Unatoč tome što je okružena gradskom vrevom, ne može biti usamljenija, a njen svijet ne može biti uži.

 | Author: Marin Leo Janković Foto: Marin Leo Janković

Multimedijalnost projekta očituje se u obradi teme kroz više medija - roman, kazališna predstava, film i stručno vođeni razgovori u lokalnoj zajednici s ciljem pružanja psihološke podrške oboljelima i njihovim obiteljima te važnost samopregleda i pravovremenog otkrivanja karcinoma dojke.

Podaci uključenosti velikog broja stanovništva u humanitarnim akcijama govore o rastućem trendu društvene osjetljivosti za oboljele koji su zbog niza ekonomskih i društvenih prepreka zakinuti za kvalitetnu i adekvatnu zdravstvenu i psihološku podršku. Ovim se projektom proširuju uobičajene humanitarne aktivnosti, te osim prikupljanja sredstava za kupnju prvog aparata za intraoperativno zračenje u Hrvatskoj, aktivno sudjelujemo u prevenciji bolesti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.