Zdravlje 04. lipnja 2014.

Jesi li se testirala na klamidiju?

Dok
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

 Infekcija bakterijom Chlamydia trachomatis jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija. Dok C. trachomatis može i u žena i u muškaraca izazvati upale urogenitalnog trakta, komplikacije tih upala u žena mogu dovesti i do neplodnosti. Simptomi infekcije mogu biti diskretni. Ako postoji sumnja na infekciju, izravno testiranje je najpouzdaniji način da se riješi dilema

Kako bi podigla svijest o važnosti testiranja na klamidiju i uopće brige o seksualnom zdravlju, Poliklinika Breyer kroz mjesec lipanj provodi akciju testiranja na infekciju klamidijom po 50 posto povoljnijoj cijeni.

Čak 70 posto zaraženih nije toga svjesno

Spolne infekcije C. trachomatis se prenose analnim i genitalnim spolnim odnosom. Korištenje kondoma smanjuje rizik od infekcije, dok ostali oblici kontracepcije, poput kontracepcijskih pilula, ne pružaju zaštitu od spolno prenosivih infekcija bilo koje vrste. Procjenjuje se kako je čak jedna od deset žena u dobi do 25 godina zaražena klamidijom, a gotovo 70 posto njih nije svjesno zaraze. Može se pretpostaviti da je slična epidemiološka situacija i u muškoj populaciji. Stoga je vrlo važno da oba partnera ciljanim testiranjem na C. trachomatis provjere svoj status i spriječe širenje te bolesti.

Od osobite je važnosti da testiranje na klamidiju provedu partneri koji planiraju trudnoću, kao i trudnice. Kod žena zaraženih klamidijom veće su šanse za izvanmaterničnu trudnoću i prijevremeni porod, a postoji i vjerojatnost infekcije djeteta tijekom poroda. Novorođenče može razviti konjuktivitis (infekcija oka) i upalu pluća. Kako bi potakli što više žena, ali i muškaraca da brinu o svom seksualnom zdravlju te spriječe širenje ove najčešće spolne infekcije, kroz mjesec lipanj Poliklinika Breyer vrši testiranje na infekcije C. trachomatis u urogenitalnom traktu po 50 posto povoljnijoj cijeni. 

Jednostavno testiranje bez nelagode

Naime, infekcija klamidijom može se dijagnosticirati i iz uzoraka prvog mlaza prvog jutarnjeg urina, a ne samo iz vaginalnog brisa (kod žena) ili brisa uretre (kod muškarca). Stoga je testiranje vrlo jednostavno i bez nelagode. Mikrobiologija Poliklinike Breyer koristi PCR metodu molekularne detekcije, koja je najsuvremenija, najosjetljivija (za pozitivan nalaz dovoljna je samo 1 bakterija/ml uzorka) i najspecifičnija (nema lažno pozitivnih nalaza) metoda trenutno dostupna na svjetskom tržištu te univerzalno prihvaćena od strane kliničara kao najpouzdanija u dijagnostici infekcije klamidijom.

Bez posebne pripreme, treba se pomokriti u posudicu za urin (prvi mlaz prvog jutarnjeg urina) i uzorak unutar 2 sata donijeti u Polikliniku na obradu. Rezultati pretrage izdaju se unutar 10 radnih dana i nalaz se može dostaviti putem maila, faxa ili pošte. Stoga, učini veliki korak za svoje zdravlje malim posjetom Poliklinici Breyer.

Uskoro potraži Polikliniku Breyer i u Novom Zagrebu! Novi laboratorij u Centru Bundek, Ede Murtića 9 zadovoljit će sve potrebe stanovnika južnog Zagreba te nadopuniti ponudu koju pruža sadašnji laboratorij u Ilici 191. Poliklinika Breyer svakom pacijentu nudi zaokruženu laboratorijsku obradu; uz specijalističke biokemijske analize Poliklinika Breyer vrši i kompletnu mikrobiološku obradu.

Više informacija potraži na stranicama Poliklinike Breyer.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.