Zdravlje 07. ožujka 2016.

Karcinom - loša sreća ili način života?

Thinkstockphotos-500078756
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novije studije su pokazale kako karcinom prvenstveno uzrokuju vanjski utjecaji, a ne 'loša' sreća. Istraživanje objavljeno u časopisu Nature sugerira kako u samo 10 do 30 posto slučajeva karcinom nastaje kao posljedica 'loše' sreće. Prema pojašnjenju znanstvenika, do pojave karcinoma dolazi tako što se jedna od naših stanica u tijelu počne nekontrolirano dijeliti

Uzrok takvom dijeljenju mogu biti unutarnji faktori, poput rizika mutacije kod podjele stanica, ali i vanjski čimbenici kao što su pušenje, nekretanje, izlaganja UV zrakama i mnogi drugi čimbenici koji još nisu istraženi. Takav argument govori o različitom utjecaju vanjskih i unutarnjih čimbenika. Istraživanje koje su proveli liječnici iz centra za tumore Stony Brook u New Yorku, provedeno je na specifičan način, uključivanjem kompjuterskog modeliranja, statističkih podataka i činjenica o populaciji. Otkrili su da su u 70 do 90 posto slučajeva uzročnici karcinoma zapravo vanjski faktori.

Kod pušača veća šansa za nastanak karcinoma

'Vanjski faktori igraju ogromnu ulogu u razvijanju stanica raka i ljudi se ne mogu izvlačiti na ‘lošu sreću’. Ne mogu pušiti i onda reći da nisu imali sreće ako im se dijagnosticira karcinom. Naravno, ne kažem da svi pušači dobiju karcinom, ali pokušat ću to objasniti slikovito. Recimo da igramo ruski rulet, a metak je stanica karcinoma. U toj igri pušač zapravo stavlja još dva metka u revolver i povlači okidač. Dakle, element sreće igra ulogu, ali šanse za nastanak tumora su puno veće nego kod nepušača. Sa zdravstvene strane gledišta, želimo maknuti što je više moguće metaka, napomenuo je dr. Yusuf Hannun, ravnatelj centra Stony Brook.

Tu tezu su potvrdili i profesor za statistiku Kevin McConway te doktorica Emma Smith iz Odjela za istraživanje raka u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je nadodala kako zdrave navike poput nepušenja, održavanja normalne tjelesne težine i apstinencije od alkohola ne garantiraju da nećeš dobiti rak, ali zato uvelike smanjuju izglede.

Otkrij 7 glavnih razloga za nastanak tumora!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.