Zdravlje 09. svibnja 2016.

Rizična skupina za rak testisa

Kampanja-Pocesi-Sa-Razlogom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brojni liječnici urolozi i onkolozi iz KBC-a Zagreb okupili su se u sklopu kampanje Ožujskoga piva ''Počeši s razlogom'' na Cvjetnom trgu u Zagrebu kako bi građanima bili dostupni za sve informacije i savjete o raku testisa te o samopregledu testisa s ciljem ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja bolesti

Samopregled je ključan

Liječnici su još jedanput pozvali sve muškarce, posebno one u dobi od 18 do 35 godina, koji se ubrajaju u rizičnu skupinu, na redovito obavljanje samopregleda testisa. Upravo je redovit samopregled ključan u ranom otkrivanju bolesti jer je rak testisa, iako zloćudan, izlječiv u više od 95 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi.

Akcija na Cvjetnom trgu i svojevrstan nastavak telefonskog savjetovališta ''Počeši s razlogom'', koji vode liječnici Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora. Naime, u nešto manje od dva mjeseca otkad je pokrenuta kampanja ''Počeši s razlogom'' u telefonsko savjetovalište javili su se brojni građani iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, s brojnim pitanjima o samopregledu i raku testisa.

Brojan odaziv građana

Tu je činjenicu komentirala i dr. Marija Gamulin, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora i v. d. voditeljice Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb te izjavila: ''U nešto manje od dva mjeseca u savjetovalište nam se javilo više od 400 građana koji su tražili dodatne stručne savjete o samopregledu i raku testisa. Svi su oni izrazili veliko zadovoljstvo za pokretanje ove kampanje, koja ih je upravo potaknula na veću brigu o svojemu zdravlju s naglaskom na samopregled testisa. Nama ovi podaci pokazuju potrebu i važnost daljnjeg provođenja aktivnosti u sklopu kampanje te se nadamo da ćemo ovakve akcije do kraja godine provesti u još nekoliko većih gradova u Hrvatskoj“.

Ohrabrujuć je i podatak da se, prema podacima sa službene internetske stranice kampanje www.pocesisrazlogom.com, dosad ''počešalo'' više od 6000 muškaraca, koji su na stranici mogli dobiti sve potrebne informacije o samopregledu, raku testisa i samoj kampanji.

Saznaj više o samopregledu grudi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.