Zdravlje Zdrava i produktivna na poslu 14. ožujka 2017.

Poboljšaj svoje pamćenje uz ovaj jednostavan trik

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako spadaš među one koji zadivljeno gledaju u osobu koja nakon jednog čitanja zapamti niz brojki ili neki podatak i pitaš se: "Zašto je to ne mogu?", imamo dobre vijesti za tebe. Iskoristi ovogodišnji Tjedan mozga, nauči nešto novo i poboljšaj svoje pamćenje primjenom jednostavne tehnike.

Vještina poznata kao mnemotehnika ima nekoliko podvrsta, a jedna od njih, metoda mjesta, temelji se na tome da nove pojmove vežeš uz poznate slike, one koje često susrećeš u stvarnom životu. To može biti neki prizor na putu do posla, omiljeni park ili nešto treće, navodi Health.com.

Šteti li nam prekomjerno spavanje?

Znanstvenici navode da ova tehnika, osim što ti olakšava samo pamćenje novih pojmova, jača veze među stanicama u mozgu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Može se uvježbati kroz 6 tjedana

U svom posljednjem istraživanju pamćenja, znanstvenici sa Sveučilišta Stanford uspoređivali su pamćenje 17 osoba koje koriste posebne tehnike pamćenja, naspram 51 osobe bez posebnih memorijskih vještina.

Osjetljivost na mirise može uzrokovati probleme s pamćenjem

Natjecali su se u pamćenju popisa od 72 riječi. Nakon dvadesetominutne pripreme, osobe koje koriste tehnike su u prosjeku mogle navesti 70 riječi s popisa, dok je ekipa druge skupine imala prosjek od 40 riječi.

U drugoj fazi istraživanja, podijelili su osobe koje ne koriste tehnike u 3 skupine: jedni su kroz razdoblje od 6 tjedana prošli obuku tehnike mjesta, drugi su iskušali drugu tehniku koja se zove radna memorija, a treći nisu primili posebnu obuku.

Nakon 6 tjedana, osobe koje su vježbale tehniku mjesta postigle su mnogo bolje rezultate od ostale dvije skupine, a magnetska rezonanca je pokazala značajne promjene u vezama između različitih dijelova mozga.

Recepti za liječenje migrena biljem

Ako te zanima kako točno funkcionira metoda mjesta, pogledaj ovaj video.

Više o 16. Tjednu mozga u Hrvatskoj, koji u sklopu Svjetskog tjedna mozga traje od 13. do 19. ožujka, saznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.