Zdravlje 30. rujna 2024.

#Pinkypromiss: Najveća podrška do zdravlja smo jedna drugoj!

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Ivana Kalogjera Brkić, predsjednica udruge Nismo same, Jelena Krnjić Meštrov, ambasadorica kampanje Pinkypromiss Jelena Rozga, Mihaela Trajbar, dr. med., specijalistica internističke onkologije i moderatorica Edina Pršić Babić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski prepoznata i nagrađivana kampanja #Pinkypromiss, u organizaciji portala missZDRAVA, miss7 i missMAMA nastavlja se i ove godine u suradnji s Klinikom za tumore KBC-a Sestre milosrdnice i uz podršku udruga EUROPA DONNA, NISMO SAME i SVE ZA NJU s istim ciljem: podizanjem svijesti javnosti o prevenciji i važnosti ranog otkrivanja raka dojke.

Na konferenciji održanoj u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, o kampanji, ali i dijagnostici i liječenju raka dojke govorile su Mihaela Trajbar, dr. med., specijalistica internističke onkologije, Jelena Rozga, ambasadorica kampanje, Ivana Kalogjera Brkić, predsjednica udruge Nismo same i Jelena Krnjić Meštrov koja se i sama suočila s ovom teškom dijagnozom

Konferenciju je otvorila moderatorica Edina Pršić Babić s porukom da pregledi i samopregledi mogu spasiti život te je 90 posto slučajeva raka dojke izlječivo ako se rano otkriju, a osim toga, važna je i međugeneracijska podrška. "Svatko od nas ovdje dobro zna koliko nam mnogo znači podrška majke, bake, sestre ili možda kćeri, a upravo zato nam je ove godine slogan kampanje 'Njena podrška mi život znači', s naglaskom ne samo na podršku majke, kćeri ili sestre, nego i međugeneracijsku podršku svih divnih žena kojima smo okružene", rekla je moderatorica. 

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Ambasadorica kampanje Pinkypromiss Jelena Rozga, Jelena Krnjić Meštrov. Ivana Kalogjera Brkić, predsjednica udruge Nismo same, Mihaela Trajbar, dr. med., specijalistica internističke onkologije i moderatorica Edina Pršić Babić

Mihaela Trajbar, dr. med. objasnila je zašto toliko mladih žena obolijeva od raka dojke i kakvo je stanje u Hrvatskoj. "U svijetu se prati trend porasta oboljelih od raka dojke, pogotovo među mlađim ženama. Na prvu su se na mamografiju javljale žene između 50 i 69 godina. Sad se u Americi pokazalo da ima smisla testirati i žene u dobi od 40 godina, a one koje mislimo pod 'mlade' su žene od 30 do 39 godina. Kod mlađih žena se zna dogoditi da je riječ o stadiju koji je već uznapredovao ili o bolesti koja prognostički ima lošiji ishod ili visokoagresivni tip raka. Zna se također dogoditi kod mlađih žena da je to kvržica za koju im kažu da ih samo treba pratiti dalje. Nuspojave koje su prisutne uz liječenje znaju demotivirati pacijenticu i otežavaju provođenje cijelog terapijskog plana, koji je nerijetko kompleksan. Mladu osobu u naponu teško je motivirati da sudjeluje aktivno. Odaziv za mamografiju je dosta slab, od 60 do 70 posto. Želimo postići da žena do 30 godina stekne dojam o obiteljskoj anamnezi, na što treba paziti i kako se brinuti o sebi", zaključila je doktorica.

Predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera Brkić i sama je preboljela rak, a osvrnula se na rad udruge koja kroz razne kampanje poput "Zdrava kava" želi podići svijet građana o zdravlju i odaziv na preventivne preglede. "Nažalost, imam osjećaj da obolijevaju sve mlađe žene, a svijet o pregledu i samopregledu još nije na razini kojoj bismo htjeli. Naša udruga se bavi mnoštvom akcija kojima pokušavamo podići svijest o važnosti zdravlja i pregleda, a najpoznatiji smo po našoj akciji besplatnih taksija. Do sada smo bili podrška gotovo 900 žena, a taksije za liječenje smo do sada platili oko 300.000 eura kroz našu akciju 'Nisi sama - ideš s nama!'. Ovim putem pozivam sve koji ste ovdje da nas podržite kako možete. Mene osobno su na terapije vozili moji dragi prijatelji, ali sam gledala žene koje su bile same i ostavljene. Kao udruga javljamo se na razne natječaje, ali novac prikupljamo i našim humanitarnim akcijama. Od ove bolesti boluju i muškarci, njih oko 1,5 posto, ali se njima dodatno teško nositi s dijagnozom 'ženske bolesti' pa je i stopa smrtnosti puno veća", ispričala je Kalogjera.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Ivana Kalogjera Brkić, predsjednica udruge Nismo same

Svoje iskustvo s rakom dojke podijelila je Jelena Krnjić Meštrov koja je sa 46 saznala da ima rak. Na prvi ultrazvuk otišla je s 35 godina, a obavljala je i samopreglede te je imala manji čvorić koji je redovito kontrolirala. Sa 40 godina je krenula i na mamografiju, a kada je imala 46 liječnica joj je rekla da mora otići na biopsiju jer taj čvorić više nije izgledao kako treba. Liječnici su joj rekli da vjerojatno nije ništa strašno. No, dok je bila na poslu dobila je poziv od liječnika koji joj je rekao da ima rak dojke. "Sjedila sam u žutoj košulji, liječnik me je pozvao i rekao mi da imam karcinom. Ta mi se rečenica urezala u pamćenje zauvijek, a sjećam se krugova koje sam imala po košulji koliko su mi suze padale od šoka. Taj dan sam bila u golemom strahu i bila sam strašno ljuta. Zašto baš mene?", rekla je Jelena.

Svi oko nje su joj govorili da je jaka i da će to riješiti, ali se ona osjećala malo i htjela se sakriti u rupu da ju nitko ne može naći. "Moram priznati da se nakon dvije godine još nisam riješila tog straha, i dalje se bojim. Mislim da bi za takve trenutke svaka žena trebala imati dostupnu i psihološku pomoć. Čuti tako nešto, to je jako strašno. Najteže mi je bilo reći mojoj mami i mojoj maloljetnoj kćeri, koja je tad imala 12 godina. Psihologica mi je objasnila kako ću tu vijest reći svojoj djeci, što također mislim da bi svaka žena trebala imati kao podršku. Kćeri sam morala obećati da ću ozdraviti, a znala sam da mi se mama od te vijesti nikad neće oporaviti. Jako je važno imati podršku oko sebe, kao i novac, jer ima zbilja puno dodatnih troškova. Da nema žena poput Ivane koje pomažu drugim ženama, sve bi to bilo puno teže", ispričala je Jelena, zbog koje je ovogodišnji slogan ove javnozdravstvene akcije "Njena podrška mi život znači" još snažniji.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Jelena Rozga, ambasadorica kampanje i Jelena Krnjić Meštrov

Nakon Jelenine priče, ambasadorica kampanje Jelena Rozga ostala je bez riječi. "Znala sam da će ovaj dan biti emotivan, a sad dok pokušavam ne zaplakati, odlučila sam biti glasna, najglasnija. Jako cijenim što sam danas ovdje, zdravlje mi je uvijek bilo najvažnije. Uvijek mislim da sam hrabra i da sve mogu, a kad vidim ove hrabre i jake žene, samo vam mogu reći svaka vam čast i bravo. Dame, kontrolirajte se, ja ću biti uz vas!", rekla je Jelena Rozga. 

"Danas smo čuli koliko su samopregled i pregled važni te da zaista mogu spasiti život. Nadam se da će i ova naša akcija pridonijeti dodatnom podizanju svijesti kod žena, ali i kod muškaraca. Listopad je idealan mjesec za sklopiti #Pinkypromiss te zato pozivam sve da upravo to i učine", rekla je za kraj Anita Anić-Božić, glavna urednica miss7 izdanja.

Sklopi #Pinkypromiss s majkom, sestrom, tetom, sestričnom, bakom ili prijateljicom i sačuvajte svoje zdravlje!

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Jelena Rozga, ambasadorica kampanje Pinkypromiss

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.