Zdravlje Zdravlje žena 21. veljače 2017.

Pet simptoma raka mokraćnog mjehura za koje treba znati svaka žena

Trbuh_16
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi pogrešno smatraju da je rak mjehura isključivo bolest osoba starijih od 65 godina i to uglavnom muškaraca. Iako je to načelno točno, ne treba zanemariti činjenicu da se u SAD-u svake godine dijagnosticira 18 tisuća slučajeva raka mokraćnog mjehura kod žena mlađe životne dobi, kaže Ayrun Balar, onkolog.

Budući da se kod žena tumor mokraćnog mjehura uglavnom dijagnosticira tek u poodmakloj fazi, prepoznavanje nekih od simptoma moglo bi dovesti do postavljanja dijagnoze u ranoj fazi bolesti te tako poboljšati izglede za uspješno liječenje. Donosimo neke od simptome koje ne treba ignorirati: 

Krv u urinu

Najčešći rani simptom tumora mokraćnog mjehura je krv u urinu koji mnoge žene previde jer krv povezuju s mjesečnicom ili menopauzom. Naravno da krv u urinu ne znači nužno i da se radi o tumoru mokraćnog mjehura, ali je sigurno nešto što treba spomenuti svome liječniku.

Što znači lažna mjesečnica?

Wc | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zamjena s urinarnom infekcijom

Rak mokraćnog mjehura se često može zamijeniti za urinarnu infekciju jer se mnogi simptomi preklapaju, poput: snažnog nagona za mokrenjem, boli prilikom mokrenja, inkontinencije. Žene koje imaju bilo kave probleme povezane s mokrenjem poput česte potrebe za odlaskom na WC, ili ako osjete da trebaju mokriti, ali ne mogu ili bilo kakvih poteškoća prilikom pražnjenja mjehura, a da im antibiotik nije pomogao u otklanjanju tih simptoma trebaju razgovarati sa svojim liječnikom.
 

Neobjašnjiva bol

Bol je često povezana s već uznapredovalim rakom mokraćnog mjehura. Bol može biti u području trbuha ili zdjelice, također se može osjećati bol i u kostima, ako se rak proširio. U slučaju bolova u navedenim dijelovima tijela i ako je ranije bila dijagnosticirana upala mjehura, svakako se treba javiti liječniku.
 
Termofor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Smanjen apetit

Gubitak apetita je čest simptom raka, a rak mokraćnog mjehura nije iznimka. Budući da na apetit mogu utjecati brojni drugi uzroci, treba ga uzeti u obzir samo ako se javi uz ostale navedene simptome.

Pušenje

Iako pušenje tehnički nije simptom, svakako je indikacija. Prema Američkom Nacionalnom zdravstvenom institutu pedeset posto žena kojima je dijagnosticiran rak mokraćnog mjehura su pušači. Pušenje je jedan od vodećih uzroka raka mokraćnog mjehura te ga kao životnu naviku uz ostale simptome treba shvatiti kao poticaj za razgovor s liječnikom. 

Hoće li nova mjera protiv pušenja smanjiti broj ovisnika o nikotinu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.