Zdravlje Zdravlje žena 26. siječnja 2017.

Penélope Cruz u filmu o neizglednoj borbi s rakom dojke

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema podacima koje je objavila Hrvatska liga protiv raka, u prvih 25 dana 2017. od raka je u Hrvatskoj umrlo 1200 ljudi. Drugim riječima, svakog je dana zbog dijagnoze zloćudne bolesti život izgubilo 48 oboljelih.

Taj je broj šokantan i zabrinjavajuć, govori struka, a liječnici sami potvrđuju kako je broj oboljelih s kojima se susreću iz godine u godinu u znatnom porastu.

"Prije dva dana kao liječnica koja se bavi dijagnostikom i liječenjem raka dojke, samo u prijepodnevnim satima svog radnog vremena, dijagnosticirala sam čak šest novootkrivenih karcinoma dojke. Prosječna dob pacijentica bila je oko 40 godina", rekla je docentica dr. sc. Vesna Ramljak, ujedno predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska. I sama je prije malo manje od dvije godine oboljela od raka dojke, bolesti od koje svaki dan liječi pacijentice.

U kojoj fazi ciklusa je najbolje pregledati grudi i kako to učiniti?

"Brojke oboljelih rastu, a razlog porasta može biti i u sve boljoj dijagnostici, zbog čega se rak lakše i češće otkriva",  dodala je docentica Ramljak dodavši da unatoč dobroj dijagnostici liječenjem ni izdaleka ne možemo biti zadovoljni, a što dokazuju podaci o umrlima.

Dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka navodi kako se, primjerice, rak dojke, vrata maternice, trupa maternice, jajnika i debelog crijeva u velikom postotku pacijenata može otkriti u početnoj, i što je najvažnije, izlječivoj fazi bolesti. Dopredsjednica lige, dr. med. Ilona Sušac, tvrdi kako je omjer oboljelih i umrlih u prosjeku 50:50.

Viralna fotografija s limunima koja pomaže ženama otkriti rak dojke

Španjolski film o ženi s rakom dojke koja se našla pred zidom  

Ova tematika nije mogla zaobići ni filmsko platno te je tako 2015. godine snimljen film sa slavnom Penélope ​Cruz u glavnoj ulozi, a koji govori o strahovima i borbama žene kojoj je dijagnosticiran rak dojke. Riječ je o španjolskom filmu pod nazivom "Ma ma", a koji donosi priču o Magdi (Penélope Cruz), mladoj ženi, supruzi i majci kojoj je dijagnosticiran rak dojke. Magdi nije ni najbolje u braku, a tijekom borbe s opakom bolešću upoznaje divnog muškarca koji će joj biti velika podrška. Iako već ima sina, Magda ima mogućnost ponovno postati majka. Zbog svoje bolesti se našla pred zidom, ali odlučuje zadržati dijete pod svaku cijenu.

Film se od 6.veljače.2017. prikazuje u kinu Europa, a u nastavku pogledaj najavu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.