Zdravlje 14. ožujka 2014.

Pecka me u grlu i otežano gutam!

Grlo2_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upale ždrijela vrlo su česte u općoj populaciji, kako u mlađoj tako i u starijoj životnoj dobi. Jedna naša čitateljica suočava se s takvim upalama čak nekoliko puta godišnje, a uvijek prije samog dolaska proljeća. Začepljenost nosa, crvenilo grla i otežano gutanje samo su neki od simptoma, a više o dijagnozi i njezinu liječenju donosi ti otorinolaringolog prof. dr. sc. Ivica Klapan

Upit čitateljice

''Poštovani, svake godine prije samog dolaska proljeća imam konstantnu upalu grla – jako je crveno, a čini mi se da je u njemu i gnoj. Osim toga i jezik je na gornjoj površini izrazito bijele boje te sam išla raditi bris grla. Nalazi su pokazali da je sve u redu, međutim ovi simptomi se pojavljuju svake godine nekoliko puta. O čemu se radi'', pitala je čitateljica. Na njezino pitanje odgovorio je otorinolaringolog prof. dr. sc. Ivica Klapan.

Bolne bakterijske upale

Upale ždrijela su najčešće uzrokovane različitim infektivnim mikroorganizmima, ali uzroci nadražaja i upale ždrijela mogu biti i alergija, ozljede sluznice ili novotvorine. Najčešće prolaze brzo i bez komplikacija, međutim kod određenih bolesnika mogu nastati i ozbiljnije komplikacije, pogotovo nakon gnojnih bakterijskih upala.

Budući da se ždrijelo nalazi na putu ulaska mnogih mikroorganizama koji ulaze kroz dišni i probavni sustav, ono je vrlo podložno infekciji. Zbog ove činjenice je taj dio vrlo bogat stanicama koje su zadužene za obranu organizma od infekcije. Upala može nastati bilo izravnim prodorom bakterija i virusa unutar sluznice ždrijela ili kao posljedica pojačane iritacije, kao kod pojačane sekrecije iz nosne šupljine u ždrijelo.

Upala limfnih čvorova na vratu

Mikroorganizmi uzročnici faringitisa su vrlo brojni i ugrubo se mogu razvrstati u bakterije i viruse. Gnojna upala grla (angina) je obično povezana s bakterijom iz skupine streptokoka i njezina se klinička slika razlikuje od virusnog faringitisa. Kod streptokokne angine se simptomi često javljaju naglo, dok kod virusnih postoje i drugi simptomi prije pojave same grlobolje, kao svrbež nosa i očiju, pojačana sekrecija iz nosa, začepljenost nosa i dr. Osim jake grlobolje, kod streptokokne infekcije se obično javlja osjećaj opće slabosti, visoka tjelesna temperatura, otežano gutanje zbog bolova, glavobolje i upala limfnih čvorova na vratu.

Prilikom pregleda ždrijela vide se žućkaste gnojne naslage na krajnicima kod streptokoknog faringitisa, dok se kod virusnih upala uglavnom radi o crvenilu ždrijela različitog intenziteta. Kod nekih drugih virusnih i bakterijskih uzročnika se mogu vidjeti i herpetični mjehurići po ždrijelu (tzv. herpangina), prljavo žute naslage po krajnicima (tzv. pseudomembranozni faringitis) i slično.

Uzimanje velike količine tekućine i mirovanje

Dijagnoza se najčešće postavlja na temelju navedenih simptoma i kliničke slike. To je najčešće dovoljno za odluku o terapiji: antibiotici kod bakterijske upale ili simptomatska terapija kod virusne upale. Rjeđe će biti potrebno napraviti krvni test na streptokok ili čekati nalaz brisa ždrijela (uključivo prigodan antibiogram). Kao i kod svake upale, u krvi će se vidjeti porast bijelih krvnih stanica (leukocita), ubrzana sedimentacija eritrocita (SE) i povišena razina markera upale (CRP).

Liječenje će ovisiti o uzročniku upale ždrijela, pretpostavljenom na osnovu kliničke slike i pregleda bolesnika. Ako se radi o virusnom faringitisu, dovoljno će biti uzimanje dosta tekućine, mirovanje, smanjivanje tjelesne temperature ako je preko 38 stupnjeva. Simptomi se tijekom 3-4 dana smanjuju i prolaze obično bez komplikacija. Ako se radi o bakterijskoj upali ždrijela, antibiotici dovode do bržeg izlječenja, uz smanjenje mogućnosti komplikacija streptokokne infekcije (reumatska vrućica, endokarditis, glomerulonefritis, nastanak gnojne kolekcije-apscesa oko krajnika).

Uzrok je kronični podražaj sluznice

Izbor antibiotika je u početku obično 'na slijepo/iskustveno', dakle bez potvrđene točne vrste bakterije uzročnika, a na osnovu simptoma i lokalnog nalaza u ždrijelu. Kod streptokokne upale se najčešće daje penicilin, na usta ili intramuskularno (u mišić) između 7 i 10 dana. To je relativno jeftina i učinkovita terapija za ovu vrstu bakterije. Uz terapiju se simptomi najčešće povlače bez komplikacija. Osim akutnog faringitisa, on može poprimiti kronični oblik, uz dugotrajnije tegobe.

Ovakve promjene sluznice mogu biti uzrokovane ponavljajućim epizodama akutnih faringitisa ili mogu biti posljedica kroničnog podražaja sluznice pušenjem, konzumacijom alkohola, vraćanjem želučane kiseline kod gastritisa, unošenjem vruće i začinjene hrane i nizom drugih uzroka. Bolesnik osjeća peckanje u grlu, nadražaj na kašalj i gutanje, uz povremenu promuklost. Pri pregledu se vide različite promjene sluznice ždrijela, kao crvenilo, gusta sluz, hrapavost i granuliranje sluznice. Liječenje ovoga tipa faringitisa svakako uključuje smanjenje na što je više moguću mjeru navedenih vrsta podražaja. Za olakšavanje simptoma na tržištu postoji čitav niz preparata u obliku otopina za lokalnu upotrebu u usnoj šupljini, koje često imaju i antiseptičko djelovanje.

Saznaj kako liječiti probleme s dišnim sustavom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.