Zdravlje Simptomi i pomoć 27. prosinca 2016.

Metode kojima ćeš spriječiti nastanak upale grla

Grlo_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Infekcija usta i ždrijela, ili u narodu jednostavnije rečeno 'grlobolja', je često vrlo neugodna zbog osjećaja grebanja, boli u grlu, otežanog gutanja i govora. Uobičajeni uzročnici su virusi ili bakterije, no iritacije grla mogu biti uzrokovane i pušenjem, suhim zrakom ili alergijama.

Vrlo je bitno znati da je u većini slučajeva uzročnik vjerojatno virus te da pri takvim infekcijama antibiotici nisu od koristi. Upale popraćene peckanjem kod gutanja, crvenilom i suhim grlom mogu se liječiti i kod kuće, ali najbolje je spriječiti da do upale grla uopće dođe. Jak imunitet koji štiti od sezonskih gripa i prehlada stječe se i održava dobrom fizičkom kondicijom i uravnoteženim psihičkim zdravljem.
 

Učinkoviti savjeti

  • Najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa koji izazivaju bolesti poput prehlade i gripe je redovito i učestalo pranje ruku, osobito nakon vožnje sredstvima javnog prijevoza ili nakon kontakta s prehlađenom ili bolesnom osobom.
  • Koliko je moguće treba izbjegavati stres jer su istraživanja pokazala da zaista postoji veza između pada imuniteta usljed stresnih situacija te da kronični stes na organizam djeluje kao i kronične upale.
  • Stres se definitivno može smanjiti tjelovježbom što će rezultirati i jačim imunitetom. Nije nužno trčati ili ići u teratanu dovoljno i je i redovito brzo hodati. Neaktivnost usporava oslobađanje od tjelesnih toksina. Suprotno tome, vježbom se ubrzava cirkulacija, rade mišići i zglobovi te postoji podražaj organa zaduženih za obranu. Istovremeno dolazi do porasta tjelesne temperature što je svakako povoljno za tjelesnu obranu.
  • Zdrava i uravnotežena prehrana je iznimno važna zadobar imunitet. Treba izbjegavati šećer, previše soli i štetnih masnoća, a povećati unos voća i povrća te ribe i peradi. Mediteranski tip prehrane je dobar način kako bi se trebalo hraniti.
  • Preko radijatora prebaci vlažne ručnike, i rasporedi po sobi više posuda s vrućom vodom da isparava. Suhi zrak izaziva kašalj, a vlažan povećava vlažnost sluznice i poboljšava disanje.

POVEZANO: Kako si pomoći kod napregnutih glasnica?

U kućnoj ljekarni treba imati pastile

U slučaju da ipak osjetiš peckanje u grlu uzmi pastile za grlo koje svoju sve veću popularnost i sve širu primjenu imaju zbog svoje djelotvornosti i jednostavne primjene. Ono što pastile čini ljekovitima jesu antiseptici koje sadržavaju. Njihova je karakteristika da su u malim količinama neotrovni, a dovoljno učinkoviti za čišćenje sluznice od širokog spektra mikroorganizama. Značajno je da mikroorganizmi nisu u stanju razviti rezistenciju na ove tvari. Primjenjuju se tako da se lagano otapaju u ustima, što omogućava dugotrajnije djelovanje ljekovitih tvari na upaljenu sluznicu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.