Zdravlje Simptomi i pomoć 03. travnja 2018.

Ovo su najčešći proljetni alergeni koje trebaš izbjegavati!

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pupanje i cvjetanje biljaka je znak da je zima gotova, a za mnoge i početak borbe s proljetnim alergijama. Možeš smanjiti uzimanje lijekova ako naučiš kako izbjegavati proljetne alergene.

Pelud

Pelud je prah zelenkasto žute boje. Pomaže stablima, cvjetovima i travama da se razmnožavaju. Tijekom proljeća probleme uzrokuje pelud s drveća a tijekom ljeta pelud s trava i korova.

Plijesan

Plijesan je alergen jednako kao i pelud. No, plijesni je potrebno malo više da uzrokuje alergijske reakcije. Plijesan je u toplijim krajevima najzastupljenija tijekom srpnja a u hladnijim, tijekom jeseni.

Izbjegni alergene u prirodi  | Author: PR Foto: PR

Ako osjećaš ozbiljne alergijske reakcije na pelud i plijesan, vjerojatno ćeš htjeti ostati zatvorena u svoom domu sa zatvorenim prozorima sve od travnja do studenog. Naravno, to neće funkcionirati. Također, plijesan i pelud će pronaći svoj put do vašeg doma. Što onda možeš napraviti?

Planiraj svoje aktivnosti na otvorenom kada su dani malo hladniji i kada je manje vjetrovito. Najbolje je provoditi vrijeme na otvorenome nakon kiše. Izbjegavaj aktivnosti na otvorenome tijekom suhih, vrućih i vjetrovitih dana.

Razina peludi je najviša u jutarnjim satima, stoga sve svoje aktivnosti na otvorenome planiraj u popodnevnim satima.

Kada dođeš izvana, svu svoju odjeću stavi na pranje, okupaj se i obuci čistu odjeću, naročito ako si išla na izlet u prirodu ili vrtlariti.

U vrijeme alergija, može ti pomoći Snup koji brzo dovodi do olakšanog disanja na nos i bolje eliminacije sekreta. Djeluje u roku od 5 minuta, a njegov učinak traje 6 do 8 sati.

Izbjegni alergene u svom domu

Biti u zatvorenome ne znači da si sigurna. Postoje brojni alergeni u tvom domu, bez obzira na to koliko paziš. Što onda možeš napraviti?

Ljubimci, djeca i obuća mogu unijeti pelud u tvoj dom. Tepisi i otirači tu pelud mogu zadržati. Najbolje bi bilo da ukloniš sve tepihe kako bi redovito mogla prebrisati podove i smanjiti razinu peludi.

Zatvori sve prozore kada je vani toplo, suho i vjetrovito. Ako je vruće, rashladi dom na neki drugi način.
Nemoj odjeću, posteljinu ili ručnike sušiti vani. Unijet ćeš svu pelud i alergene u svoj dom, a kasnije ćeš imati bliski kontakt s njima.

Izuj se čim uđeš u dom, nemoj obuvena hodati po domu. Na taj način nećeš širiti pelud koja se zadržala na tvojoj obući.

Redovito briši prašinu jer prašina može sadržavati i pelud. Brisanjem prašine ćeš osvježiti dom i smanjiti razinu peludi.

Pripazi na mjesta s visokom vlažnosti gdje je povećan rizik od stvaranja plijesni. Redovito ih zrači i održavaj ih što je više moguće suhima.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.