Zdravlje Neke stvari treba otkriti na vrijeme 10. studenoga 2020.

Ovo su najčešće tri vrste raka dojke, a jedna je posebno opasna

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svake godine u svijetu se dijagnosticira više od 1,700.000 novih slučajeva raka dojke, a oko pola milijuna žena umre od ove zloćudne bolesti. Postavljanjem dijagnoze u ranijim stadijima bolesti može doći do smanjenja ovog visokog postotka smrtnosti

U početku razvoja maligne tvorbe žena najčešće nema nikakvih simptoma. Što je točan uzrok nastanka raka dojke, još nije poznato, pa je teško reći zašto jedna žena oboli, a druga ne. Svaki podtip ima svoja obilježja, a ako saznate od kojeg  bolujete, veća je vjerojatnost da ćete reagirati na terapijski plan specifičan upravo za njega.

 | Author:

Jedna takva klasifikacija raka dojke vrši se na osnovi proteina tzv. receptora, koji se nalaze na površini tumorskih stanica. Ti proteini igraju glavnu ulogu u razvoju tumora jer potiču tumorske stanice na rast i dijeljenje. Razlikujemo receptor estrogena (ER), receptor progesterona (PR) i human epidermal growth factor receptor 2 (HER2), a dijagnoza može biti pozitivna ili negativna na jedan ili više navedenih proteina.

Hormonski (HR)-pozitivan rak dojke

HR-pozitivan rak dojke najčešći je oblik, prisutan u oko 80% slučajeva. On se pojavljuje kad tumorske stanice proizvode velike količine receptora za hormone estrogen ili progesteron. Kako vezivanje tih hormona na njih daje poticaj stanicama za rast i dijeljenje, previše takvih proteina na površini stanice može prouzročiti stvaranje tumora.

HR-pozitivni rakovi dojke nakon kirurškog zahvata najčešće se liječe lijekovima tj. hormonskom terapijom koja blokira aktivnost estrogena i progesterona ili smanjuje razinu tih hormona u tijelu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

HER2-pozitivan rak dojke

HER2-pozitivan oblik čini oko 20% slučajeva raka dojke, što znači da će otprilike svakoj petoj oboljeloj ženi biti dijagnosticiran ovaj tip karcinoma. Primarna funkcija HER2 proteina je signalizirati stanicama kada da rastu i da se dijele i dio je njihovog prirodnog životnog ciklusa. Međutim, problem nastaje kada dođe do prekomjerne proizvodnje tog proteina, a stanice počnu nekontrolirano rasti te se zato pojavljuje, u ovom slučaju, izrazito agresivan oblik karcinoma.

Ako se ne liječi, bolest vrlo brzo napreduje uz manju vjerojatnost preživljenja u usporedbi s HER2-negativnim rakom dojke, kad su na stanicama raka dojke prisutne normalne količine tog proteina. Danas su dostupne vrste liječenja koje ciljaju HER2 protein i tako blokiraju signale koji potiču stanice raka na rast i dijeljenje. Kod liječenja HER2 pozitivnih karcinoma, koji jesu agresivniji po svojoj biologiji, liječenje je vrlo uspješno radi novih inovativnih lijekova i skoro se izjednačilo s liječenjem hormonski ovisnih HER2 negativnih karcinoma.

Iako su se poboljšale terapijske opcije, svaka treća pacijentica dosegnut će uznapredovali stadij bolesti koji je neizlječiv. Zato je bitno da se rak otkrije u ranom stadiju prije nego što se proširi na ostale organe, a ako sama pronađeš kvržicu svakako se trebaš javiti svom liječniku.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Trostruko negativan rak dojke (TNBC)

Naziva se „trostruko negativan“ jer tri najčešće vrste receptora za koje se zna da potiču rast stanica raka dojke nisu prisutne u tumoru i zato antihormonska terapija u ovom slučaju neće funkcionirati te bolesnice također nemaju koristi niti od ciljane, anti HER2 terapije. TNBC je rijedak oblik raka dojke, a pojavljuje se samo u 10–20 % svih slučajeva. Međutim, i unutar ove skupine postoji 10-ak različitih podvrsta tumora koji se različito ponašaju. On se najčešće tretira kombinacijom operacije i kemoterapije. Kemoterapija je i dalje učinkovit tretman za većinu TNBC-a, a ostale mogućnosti liječenja još su ograničene.

Pogađa žene mlađe od 40 ili 50 godina koje imaju rak dojke u obiteljskoj anamnezi i česta meta su žene afričkog ili latinskoameričkog podrijetla. Teže ga se može dijagnosticirati jer mlađe žene imaju gušće tkivo dojke i još im se ne preporučuju standardni mamogrami. Ako ga uspoređujemo s drugim tipovima rakova, TNBC ima manju vjerojatnost preživljenja prvih pet godina nakon postavljene dijagnoze, a postoji i velika mogućnost povratka bolesti u obliku metastaze, i to na plućima i mozgu. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Smatra se kako genetika, životna dob, rana prva menstruacija i kasna menopauza spadaju u rizične čimbenike na koje se ne može utjecati, a nerađanje djece ili rađanje poslije 30. godine te sjedilački način života, nezdrava prehrana i pretjerano uživanje u alkoholu, pušenje i stres spadaju u rizične čimbenike na koje se može djelovati. Zato je rano otkrivanje raka dojke važno za uspješno liječenje, a često i izlječenje bolesti. Ne odgađaj preglede jer upravo jedan takav može ti spasiti život.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme. Rak dojke jedna je od njih. Sklopi #pinkypromiss s važnom ženskom osobom u svom životu i počnite prakticirati naviku koja može spasiti život - samopregled dojki. #pinkypromiss. Obećaj. Otkrij. Ozdravi. Kampanja je pokrenuta pod pokroviteljstvom Merkur osiguranja i u suradnji s udrugama Sve za nju, Europa Donna Hrvatska i Nismo same.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.