Zdravlje Simptomi i pomoć 30. ožujka 2018.

Je li otkriven novi organ u tijelu ili mu je samo otkrivena nova funkcija?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američki znanstvenici tvrde kako su otkrili novi ljudski organ, koji se godinama krio pred njihovim očima, a ovo otkriće moglo bi biti od velike pomoći u otkrivanju načina na koji se rak širi tijelom, navodi se u studiji koju je vodilo Sveučilište u New Yorku.

Te su odjeljke otkrili ispod kože, ali i u žuči, plućima, krvnim žilama i mišićima te zajedno tvore mrežu koju podržavaju snažni fleksibilni proteini, prenosi Independent. Nova analiza prva je klasificirala te šupljine kao novi organ i sada se pokušava shvatiti funkcija organa koji je usprkos veličini ostao nezamijećen. Znanstvenici koji stoje iza ove studije, sugeriraju kako bi te komore mogle služiti kao "amortizeri" koji štite tkiva od oštećenja.

Liječnici David Carr-Locke i Petros Benias, koji su radili za medicinski centar Mount Sinai Beth Israel, organ su otkrili slučajno dok su  2015. godine analizirali žučne kanale pacijenta tražeći znakove raka. Otkrili su šupljine koje nisu odgovarale onome što znaju o ljudskoj anatomiji te su kontaktirali patologa Neila Theisea sa Sveučilišta u New Yorku.

"Taj organ postoji oduvijek"

Uobičajene metode analiziranja ljudskog tkiva nisu 'vidjele' ovaj organ jer se prije analize pod mikroskopom iz uzorka uklanjala tekućina što je uništavalo strukturu ovog organa. Tako su te spljoštene stanice jednostavno bile smatrane slojem vezivnog tkiva. Nakon što su otkrili to, te su strukture pronašli i u drugim organima. 

Možda te zanima... Uzrok autoimunih i kožnih bolesti te debljine treba tražiti u crijevima Zdravlje Kronicni_Umor1 Možda te zanima... Kako teški metali polako razaraju organizam i što učiniti Zdravlje

Ono što su otkrili je i da se taj sloj spaja s limfnim sustavom, a osim zaštite za organe, istraživači su pronašli dokaze da tumorske stanice preko intersticija mogu doći u limfni sustav. Theise navodi kako bi ovo moglo donijeti ogroman napredak u medicini, što uključuje i mogućnost direktnog analiziranja tekućine unutar intersticija kao moćnog dijagnostičkog alata.

"Taj organ postoji oduvijek, samo što se zahvaljujući napretku u tehnologiji i znanosti došlo do novih spoznaja o njegovoj novoj funkciji za koju treba određeno vrijeme da bi se vidjela, otkrila njezina prava uloga i koje su mogućnosti za poboljšanje zdravstvenog stanja čovjeka", komentirala je za Express Tanja Pekez Pavliško, liječnica obiteljske medicine.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.