Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 07. svibnja 2020.

Otkrili bazu budućeg lijeka za blokiranje širenja koronavirusa

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici su pomoću kristalne strukture otkrili novu kemijsku strukturu koja ulazi u mjesto PLpro enzima, odnosno može biti temelj budućeg lijeka koji će blokirati širenje koronavirusa.

"Početna ideja kad sam započinjao projekt bila je da ćemo teško pronaći dobar lijek, ako ne upoznamo svojeg neprijatelja iznutra, tj. CoV2 virus i njegov životni ciklus na molekularnoj razini", rekao nam je to Ivan Đikić nakon što je objavljeno da je grupa znanstvenika s Instituta za biokemiju II. Sveučilišta Goethe u Frankfurtu na Maini pronašla Ahilovu tetivu korona virusa.

Temelj budućeg lijeka

Pojasnio je da su istraživali enzime neophodne za virus i otkrili proteazu PLpro, koja je slična papainu. On omogućuje stvaranje novih virusa unutar ljudske stanice te cijepa polipeptide virusa, odnosno utišava odgovor imunološkog sustava. Ako taj enzim uspijemo isključiti virus se neće moći širiti u našim stanicama.

Znanstvenici su potom pomoću kristalne strukture otkrili novu kemijsku strukturu koja ulazi u mjesto tog PLpro enzima, odnosno može biti temelj budućeg lijeka koji će blokirati širenje virusa i potaknuti imunološki antivirusni odgovor kod ljudi.

Možda te zanima... Oboljeli od koronavirusa brzo se oporavili uz lijek Remdesivir Zdravlje

Važno otkriće

"Takva strategija dvostrukim djelovanjem jednog lijeka može promijeniti način liječenja COVID-19 bolesti jer djeluje pozitivno na imunološki odgovor, ali i blokira Ahilovu tetivu virusa (PLpro enzim)", pojasnio je. 

Za HTV kaže da je ovo otkriće važno jer su napravili sve na biokemijskom i strukturalnom nivou da znaju što imaju u rukama i koje lijekove mogu koristiti. Dodaje i da je ovo baza za stvaranje budućih lijekova.

"Ohrabrujuće vijesti su da se u američkoj bolnici već provodi kliničko ispitivanje odobrenog lijeka Famotidina, za koji tvrde da ciljano djeluje na PLpro ovoga korona virusa", rekao je Đikić. No ističe i da američki znanstvenici još nisu potvrdili da taj lijek djeluje točno na PLpro enzim koji i oni koriste pa će trebati napraviti dodatna testiranja da potvrde taj način djelovanja. Đikić kaže i da je nevjerojatno što su u suradnji s devet laboratorija uspjeli napraviti u samo dva mjeseca.

Alemka Markotić je na sjednici stožera rekla da je ovo obećavajuće te pokazuje kako virus vara naš sustav i omogućuje razvoj terapeutika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.