Zdravlje 12. prosinca 2019.

Otkrijte kako si što brže pomoći kod začepljenog nosa

Foto: Promo članak
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Začepljen nos je uz kihanje, curenje iz nosa i glavobolju jedan od karakterističnih simptoma prehlade. Iako je začepljenost nosa privremeni problem, potrebno je što prije pročistiti dišne puteve kako biste ponovno mogli neometano disati kroz nos.

Potraje li začepljenost nosa dulje od tjedan dana i pojavi li se gusti sekret, moguće je da se radi o bakterijskoj infekciji što zahtijeva odlazak liječniku.

Pomoć kod začepljenog nosa

Kada začepljenost nosa nastupi, pokušajte se suzdržati od puhanja nosa jer ćete tako stvoriti jak pritisak u nosnoj šupljini zbog čega sekret iz nosa može ući u sinuse i uzrokovati glavobolju. Također si možete oštetiti nježnu kožu oko nosa.

Umjesto puhanja, maramicom radije nježno obrišite nos. Ipak, ako se ne možete suzdržati od puhanja nosa, ispušite ga tako da začepite jednu nosnicu dok kroz drugu lagano pušete. Postupak zatim ponovite s drugom nosnicom.

Kemijski spoj kapsaicin, koji se nalazi u začinima poput čilija i curryja, može blago olakšati začepljenost nosa s obzirom na njegov učinak razrjeđivanja nazalne sluzi. Međutim, začinjena hrana će uzrokovati privremeno jače curenje iz nosa.

Snup je spoj znanosti i prirode (sadrži morsku vodu) koji olakšava disanje na nos uslijed smanjenja otoka sluznice nosa i potiče bolju eliminaciju sekreta kod djece i odraslih. Djeluje brzo, već za nekoliko minuta, a njegov dugotrajni učinak traje i do 8 sati.

Snup sprej za nos olakšava simptome:

  • začepljenog nosa
  • kroničnog i alergijskog rinitisa
  • sinusitisa

 | Author: Promo članak Foto: Promo članak

Djelatna tvar ksilometazolin učinkovito smanjuje otok sluznice nosa i olakšava disanje začepljenog nosa te olakšava pražnjenja sekreta u slučaju paranazalnog sinusitisa i kataralne upale srednjeg uha povezane s prehladom u djece starije od 2 godine i odraslih.

Snup sprej za nos potražite u ljekarnama bez liječničkog recepta.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.