Zdravlje 02. prosinca 2022.

Odobrena je prva terapija za fekalnu transplantaciju

Foto: Pexels Radi se o prvom proizvodu namijenjenom za fekalnu transplantaciju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do sada se fekalna transplantacija vršila uzimanjem uzorka stolice zdrave osobe, no novi proizvod znatno će olakšati liječenje

Američka agencija za hranu i lijekove je po prvi put dala odobrenje za terapiju namijenjenu za fekalnu transplantaciju koja može liječiti bakterijsku infekciju povezanu s 30 tisuća smrtnih slučajeva svake godine, piše WebMD. Proizvod je namijenjen za borbu protiv Clostridium difficile ili C.difficile, bakterije koja dovodi do infekcija koje mogu uzrokovati po život opasan proljev i upalu debelog crijeva. Nazvana Rebyota, koristi uzorke mikroba dobivene iz izmeta donora. Unosi se kroz rektum u cilju stvaranja kolonije "dobrih" bakterija. 

"Današnje odobrenje Rebyote je napredak u skrbi za pacijente koji imaju kroničnu infekciju C. difficile", rekao je dr. sc. Peter Marks, direktor Centra za procjenu i istraživanje bioloških lijekova unutar Agencije za hranu i lijekove. “Ponavljajuća infekcija ovom vrstom bakterije utječe na kvalitetu života pojedinca i također može potencijalno biti opasna po život. Kao prvi proizvod za fekalnu mikrobiotu koji je odobrila američka agencija, predstavlja važnu prekretnicu, budući da pruža dodatnu odobrenu opciju za sprječavanje ponovne infekcije”, dodao je.

Iz agencije navode da određene situacije, kao što je uporaba antibiotika, mogu promijeniti ravnotežu mikroorganizama u crijevima, dopuštajući C. difficile da raste i otpušta otrove. To može dovesti do proljeva, bolova u trbuhu, groznice, otkazivanja organa i smrti. Posebno rizična skupina su stariji od 65 godina i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Pacijenti infekciju mogu ponovno dobiti čak i nakon uspješnog liječenja. "Rizik od pojave dodatnih simptoma povećava se svakom infekcijom, a mogućnosti liječenja do sada su bile ograničene", rekli su iz Agencije za hranu i lijekove te dodali: "Smatra se da primjena fekalne mikrobiote olakšava obnovu crijevne flore kako bi se spriječile daljnje epizode infekcija."

Fekalna transplantacija radi se i u Hrvatskoj

Novi proizvod Rebyota koristi se za fekalnu transplantaciju koja se do sada vršila prijenosom infuzije tekućeg filtrata stolice zdravog donora u crijevo primaoca kako bi se postigla normalizacija crijevne flore. Metoda ima visoku stopu kliničkog izlječenja koja iznosi više od 85 posto.

Transplantaciju fekalne mikrobiote prvi su u Hrvatskoj izveli liječnici u KBC-u Rijeka 2017. godine. Zahvat je izveden na Zavodu za gastroenterologiju u suradnji s Odjelom za kliničku bakteriologiju, mikologiju i parazitologiju, a radi se o prijenosu fekalne mikrobiote u bolesnice s teškim oblikom upale debelog crijeva uslijed infekcije sa C. difficile, stoji na službenoj stranici KBC Rijeka

Prvi zabilježeni pokušaji liječenja transplantacijom fekalne mikrobiote zabilježeni su u Kini prije 1700 godina, no metoda se u modernoj medicini primjenjuje tek zadnjih desetak godina. U tijeku su studije o primjeni metode u cijelom nizu bolesti, od debljine i metaboličkog sindroma pa sve do neuropsihijatrijskih oboljenja poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i autizma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.