Zdravlje Zdravlje žena 20. srpnja 2016.

Test je negativan, imam sve simptome, jesam li trudna?

Test
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već se neko vrijeme osjećam iscrpljeno, imam vrtoglavice. Mislim da sam trudna jer imam sve simptome. Već duže vrijeme suprug i ja pokušavamo pa se ne želim puno nadati.

Kućni test je negativan

Početkom svibnja sam imala normalnu menstruaciju, početkom lipnja je trajala samo dva dana što nikad nije bio slučaj. Od tada mi je povremeno mučno, grudi su mi sve osjetljivije i trbuh mi je napuhnut. Imala sam neki čudan osjećaj u trbuhu poput probadanja, puno bih spavala i stalno bih nešto jela.

Najgore je što sam tjedan dana nakon krvarenja, radila kućni test i ispao je negativan, ali se nešto na ekranu pokazalo tek nakon 15 minuta, sad više ne znam što da mislim i je li bilo prerano ili od silne želje samo umišljam, ali činjenica je da se osjećam čudno. Molim vas pomozite nekim savjetom jer ću se izluditi razmišljajući.

Odgovor stručnjaka

Odgovara: Marta Lajtman Križaić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije; Privatna ginekološka ordinacija, Gajeva 9, Čakovec

Ako imate redovite menstruacijske cikluse, a zadnja uredna menstruacija bila je početkom lipnja, kućni test na trudnoću rađen pet tjedana kasnije trebao bi biti pozitivan u slučaju da je došlo do oplodnje. Naime, kućni test na trudnoću kojim se određuje prisutnost humanog korionskog gonadotropina u mokraći pozitivan je u vrijeme kada dolazi do implantacije oplođenog jajašca u maternici, a to se događa 6 do 12 dana od ovulacije.

U vašem slučaju do ovulacije bi trebalo doći oko sredine lipnja što znači da bi već krajem mjeseca test na trudnoću trebao biti pozitivan, a osobito ako je rađen i kasnije, kao što ste to vi učinili. Pojavljivanje promjene na ekranu nakon 15 minuta ne znači da je test pozitivan i isti se preporučuje ponoviti za najranije 48 sati.

Sigurnost testa na trudnoću ovisi i o njegovoj razini osjetljivosti. U vašem slučaju preporučujem da se učini krvni test na trudnoću koji je puno osjetljiviji i dokazuje prisutnost hormona trudnoće u krvi već i 6 dana nakon ovulacije. Na ovaj test uputit će vas vaš ginekolog, a naravno da se preporučuje učiniti i ginekološki pregled.

Još odgovora stručnjaka potraži na portalu Klokanica.hr!

Znaš li prepoznati plodne dane?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.