Zdravlje Zdravolovci savjetuju! 04. ožujka 2022.

Nuspojave uzimanja kalijevog jodida te situacije i doze kada pomaže

Igor Petrovski
Foto: Mateja Vrčković Igor Petrovski, dr.med, spec. obiteljske medicine
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Igor Petrovski dr. med. i Zdravolovac objašnjava zašto ne bi trebalo kupovati tablete kalijeva jodida, koje su nuspojave, ali tumači i u kojim slučajevima i dozama mogu pomoći

Neću prognozirati da li će biti nuklearnoga rata jer nisam obrazovan i potkovan činjenicama glede geopolitike i vođenja rata, samo mogu reći da sam uvjeren da ga neće biti. Ono što mogu sa sigurnošću tvrditi da je kupovanje tableta kalijevog joda u slučaju nuklearnoga rata potpuno besmislena iz jednostavnoga razloga što će nas prije radijacije ubiti sam udar, a ako slučajno netko I preživi neće biti hrane ni vode ni energije ni civilizacije što u kombinaciji sa nuklearnom zimom onemogućava preživljenje.

Kada kalijev jodid pomaže?

Kalijev jodid pomaže u slučaju nuklearnih havarija tipa Černobil ili Fukushima gdje je gotovo sva šteta bila uzrokovana radioaktivnim elementima raspršenima u atmosferu, vodu, hranu, zrak. Jedan od radioaktivnih elemenata je i jod-131 kojeg štitnjača apsorbira jer je jod potreban za sintezu hormona štitnjače. Ideja uzimanja kalijevog jodida je da se štitnjača zasiti s jodom iz tableta umjesto radioaktivnim jodom iz okolice tijela.

Prema preporukama WHO-a (World Health Organization) tableta se uzima jednokratno, netom prije ili netom poslije apsorbiranog zračenja ovisno o razini primljenoga zračenja i dobi ozračenog čovjeka. Zašto jednokratno?

Prvi razlog je jer kao I svaki “lijek” ima svoje nuspojave čija pojavnost i jačina izravno rastu s dobi.

Tablete joda Možda te zanima... Masovna potražnja za jodom u ljekarnama, evo zašto je to uglavnom nepotrebno Zdravlje

Moguće nuspojave uzimanja kalijevog jodida mogu biti:

  • Wolff-Chaikoff efekt (visoke količine joda mogu uzrokovati privremenu blokadu stvaranja hormona štitnjače neovisno o TSH, koliko privremenu ovisi od čovjeka do čovjeka što vodi u hipotireozu tj. manjak/nedostatak hormona štitnjače)
  • hipertireoza
  • Gravesova bolest
  • akutni tireoiditis
  • guša
  • gastrointestinalni problemi (grčevi,bolovi, mučnina,povraćanje,proljev itd…)
  • u slučaju alergije na jod i do akutne alergijske reakcije koja teoretski može biti i anafilaktička reakcija kod koje dolazi do smrti, ako se promptno ne reagira.

Drugi razlog je što je primarni način borbe sa radijacijom evakuacija ljudi iz zahvaćenog područja ili barem osiguravanje nekontaminirane hrane i vode.

nuklearna eksplozija Možda te zanima... Kako se zaštititi u slučaju nuklearne eksplozije? Eko

Što se postiže jednokratnim uzimanjem kalijevog jodida i koje su preporučene doze?

Jednokratnim uzimanjem maksimalno smanjujemo  nuspojave uzimanja joda, a i sprječavamo posljedice ionizirajućeg zračenja koje su, ovisno o dobi i primljenoj dozi sljedeće: akutni tireoiditis s prestankom rada štitnjače, hipotireoza, karcinom štitnjače, benigni čvorovi štitnjače.

Poučeni lekcijom Černobila, ciljne grupe za zaštitu su sljedeće i doze su sljedeće, ako jedna tableta sadrži 100 mg joda:

  • Novorođenčad 1/8 tablete ako je apsorbirana doza 10 mGy
  • dojenčad ¼ tablete ako je apsorbirana doza 10 mGy
  • djeca od 3-12 godina ½ tablete ako je apsorbirana doza 10 mGy
  • adolecenti do 18 1 tablete, ako je apsorbirana doza  10 mGy
  • trudnice I dojilje 1 tablete ako je apsorbirana doza 10 mGy
  • odrasli do 40 godina 1 tableta ako je apsorbirana doza 100 mGy.


Starijima od 40 godina tablete joda se jedino daju, ako je apsorbirana doza 5Gy (ova doza akutno apsorbirana obično dovodi do akutnoga radijacijskog sindroma i smrti unutar 14 dana) jer je metaanalizama utvrđeno da je rizik za razvoj karcinoma štitnjače jednak ljudima u općoj populaciji, tj. da niže doze apsorbiranog zračenja neće dovesti do karcinoma štitnjače, a imaju povećani rizik za razvoj nuspojava radi aplikacije joda.

Zaključak: ne kupujte tablete kalijevog jodida jer je to radi gore navedenih činjenica potpuno besmisleno. Jedino si možete naštetiti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.