Zdravlje Simptomi i pomoć 28. siječnja 2019.

Nova godina, nove dobre odluke

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Početkom godine često odlučimo donijeti neke promijene u svoj život, a jedna od njih gotovo je uvijek redovita tjelesna aktivnost.

Što god da odaberete, nemoguće je pogriješiti. Važno je trening prilagoditi svojim predispozicijama i naprosto krenuti! Neka vam rekreacija postane zabava, a ne opterećenje. Šetnja snježnom šumom, skijanje, odlazak u teretanu, vježbe istezanja, plivanje ili nešto drugo – vaš organizam će vam biti zahvalan. No, kad svoje tijelo stavljamo u dodatan napor, važno je znati kako ga oporaviti i očuvati mišićnu masu. Kao dobar prijatelj sportaša i rekreativaca spominje se upravo L-karnitin.

 | Author: PR Foto: PR

Najčešće definirana kao ''tvar slična aminokiselinama'' L–karnitin u obliku dodatka prehrani neprestano plijeni pažnju sportaša, osoba koje žele smršavjeti, ali i znanstvenika. L–karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina,lizina i metionina posredstvom vitamina B6, vitamina C, niacina i željeza. Štoviše jedan od najranijih simptoma deficita vitamina C – umor-se povezuje sa smanjenom sintezom L-karnitina. Naše tijelo samostalno proizvodi L-karnitin, no procjenjuje se da biosinteza L-karnitina zadovoljava 25% tjelesnih potreba. Ostalih 75% unosi se hranom i to prvenstveno putem mesa, a nalazimo ga i u ribi, pšenici, šparogama, avokadu i kikiriki maslacu. Brojne su funkcije L-karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije. Drugim riječima, L-karnitin pomaže tijelu da proizvodi energiju te je nužan za funkciju srca i mozga, kao i za kretanje. Stoga i ne čudi da je najveća koncentracija L-karnitina upravo u tkivima koje primarno koriste masne kiseline kao izvor energije, poput skeletnih mišića i miokarda (srčanog mišića). Ako nema dovoljno Lkarnitina, masti su glavni izvor energije za ljude i životinje. Masti sadržavaju devet kalorija po jednom gramu ne iskorištavaju za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnom tkivu. Posljedica je slabost mišića te općeniti osjećaj umora i iscrpljenosti. Upravo zato važno ga je unijeti u organizam putem dodatka prehrani, a osobe koje mogu profitirati unosom L-karnitina su naravno sportaši, tjelesno aktivne osobe, osobe koje su na redukcijskoj dijeti, ali i osobe starije dobi, žene u postmenopauzi te one sa sindromom policističnih jajnika.

 | Author: PR Foto: PR

Almagea® L-CARNITINE ACTIVE+ sadrži najčišći oblik L-karnitina, CarnipureTM, kao i krom koji doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata* te tako potpomaže i metabolizam masti u tijelu. Almagea L-CARNITINE ACTIVE+ primjenjuje se kao potpora procesu poticanja metabolizma masti i ostalih makronutrijenata u tijelu. Prema istraživanjima, za djelovanje L-karnitina potrebna je aerobna tjelesna aktivnost. L-karnitin se, stoga, preporuča konzumirati barem 30 minuta prije tjelesnog napora.

Almagea L-CARNITINE ACTIVE+ dolazi u tekućem obliku u veganskoj kapsuli. Licaps® Vcaps® kapsule biljnog su podrijetla i time pogodne za vegane i vegetarijance, lagane su za gutanje, nježnije za želudac te su izuzetno učinkovite zbog tekućeg oblika koji se brzo i učinkovito apsorbira u organizam.

Jedno pakiranje sadrži 30 Licaps Vcaps 500 mg L-karnitina i 20 μg kroma, a konzumira se jedna kapsula dnevno prije tjelesne aktivnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.