Zdravlje Simptomi i pomoć 14. rujna 2018.

Noćno mokrenje kod djece nije znak bunta, a za problem postoji rješenje

Foto: guliver
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Noćno mokrenje nije izraz dječjeg bunta ili pritiska na roditelje. U najvećem broju slučajeva radi se o zdravstvenom problemu za kojeg je potrebno potražiti pomoć liječnika.

Noćno mokrenje (enureza) se definira kao nevoljno otjecanje urina tijekom noći kod djece starije od pet godina. Ovaj poremećaj je relativno čest i u dobi od pet godina čak svako četvrto dijete mokri u krevet, dok se pri polasku u školu noćno mokrenje javlja kod svakog desetog djeteta. Procjena je da u Europi više od pet milijuna djece mokri u krevet.

Noćno mokrenje je nasljedno

Glavni uzroci noćnog mokrenja kod zdrave djece i u odsustvu loših navika u unosu hrane i tekućine, jesu povećano stvaranje mokraće u snu, smanjen kapacitet mokraćnog mjehura i čvrst san. Djeca s enurezom se teže bude, pa ako je stvaranje mokraće tijekom noći poremećeno tj. pojačano ili je kapacitet mokraćnog mjehura smanjen, dolazi do mokrenja u krevet. Da bi se utvrdio osnovni uzrok noćnog mokrenja, a na osnovu toga i koji je pristup rješavanju ovog problema ispravan, potrebno je obratiti se liječniku koji će napraviti pretrage. Enureza se najčešće rješava u suradnji s pedijatrom nefrologom.

Zanimljivo je napomenuti da noćno mokrenje ima izraženu genetsku osnovu. Ako je jedan roditelj imao isti problem u djetinjstvu, vjerojatnost da će dijete imati enurezu je 40 posto, a ako su problem imala oba roditelja postotak raste na čak 75 posto.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zdravstveni problem koji treba rješavati, a ne čekati da prođe

Iako je noćno mokrenje zdravstveni problem za koji postoji rješenje, mnogi pogrešno vjeruju da je jedina opcija pustiti dijete da ga samo od sebe preraste. Druga najčešća greška je neosnovano mišljenje da je mokrenje u krevet posljedica psiholoških problema ili bunta djeteta pa se takva djeca nerijetko psihički ili čak fizički kažnjavaju.

U stvarnosti, skoro uvijek je upravo suprotno jer djeca koja pate od kronično neriješenog poremećaja počinju nakupljati niz psiholoških problema. Ova djeca redovito pate od nedostatka samopouzdanja, razvijaju pogrešnu sliku o sebi i povlače se u socijalnim situacijama u kojima se njihov problem može otkriti (ne odlaze na izlete, ne noće kod prijatelja itd.).

Može ostaviti posljedice na psihu djeteta

Osim neposrednog negativnog utjecaja na kvalitetu života cijele obitelji, noćno mokrenje koje dulje traje može ostaviti brojne psihološke, emotivne i sociološke posljedice po dijete.

Dakle, iako mehanizmi koji se nalaze u osnovi enureze kod mnoge djece vremenom zaista sazrijevaju, enureza predstavlja kompleksan problem koji se može i treba rješavati na vrijeme. Ako dijete s navršenih pet godina još uvijek nije uspostavilo kontrolu mokrenja tijekom noći, potrebno je obratiti se liječniku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.