Zdravlje 04. travnja 2011.

Njega kože za blistav ten

Trudnica_Koza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako koža trudnica ima onaj poznati ''sjaj'', nemoj se iznenaditi ni ako postane neuobičajeno suha ili masna, ili ako dobiješ mrlje ili akne. Nekim trudnicama popucat će kapilare na licu, ili će dobiti takozvanu trudničku masku preko nosa i obraza. Saznaj kako njegovati kožu da bi ublažila ove promjene!

Donosimo ti savjete iz VEBLE-ove knjige "Vaša trudnoća":

Njega od glave do pete

Nošenje sa svim tjelesnim izazovima trudnoće ponekad može biti naporno, no usmjeravanje na pozitivne efekte - ženstvena zaobljenja, sjajnu kosu i blistavu kožu - može uvelike pridonijeti tome kako se osjećaš.

Svatko govori o sjaju trudnoće - blistavom tenu i sjajnoj kosi - no često ne spominju manje privlačne aspekte - bolna prsa, natečena stopala i suhu kožu. I dok pomaže shvaćanje da su takve promjene samo dio trudnoće, one mogu biti demoralizirajuće. Stoga je važno pravilo se brinuti o sebi i svom tijelu u promjeni.

Skupi proizvodi nisu esencijalni za lijepu kožu - temeljita, stalna rutina je osnova zdravog tena te ćeš njome izgledati najbolje. Estetski proizvodi ciljani specifično za trudnice ne sadrže nikakve čarobne sastojke, unatoč tome što će proizvođač možda tvrditi suprotno, tako da ih trebaš koristiti samo ako si  uistinu zadivljena njihovim učinkom. Povremena kupovina luksuznog predmeta te, međutim, može stimulirati.

Blistav ten

Veći volumen krvi koja cirkulira tvojim tijelom - 50 posto više do trena kada je tvoje dijete spremno za rađanje - kombinirano sa laganim porastom u temperaturi tvog tijela, može dati tvojoj koži karakterističan ''sjaj'' trudnoće i nježnu, rozu teksturu budući da je punašnija i zadržava tekućinu. Međutim, nemoj se iznenaditi ako ti koža postane nepredvidljiva - možda postane neuobičajeno suha ili masna, te možda čak dobiješ mrlje ili akne.

Također postoji mogućnost da ćeš primijetiti druge promjene, poput paukove mreže - angiom (sitne, ispucane krvne žile) na obrazima, i kloazmu - poznatu kao masku trudnoće - preko nosa i obraza. Većina će ovih obilježja nestati nakon poroda te će se tvoja put vratiti u normalu, no ako želiš izjednačiti boju kože, upotrijebi dobro sredstvo za prikrivanje, umjesto tekućina za izbjeljivanje, koje sadrže izbjeljivač te bi mogle oštetiti tvoju kožu.

Zaštita od sunca

Hormoni tvoju kožu čine podložnijom učincima sunca, stoga bi mogla izgorjeti puno brže no ranije. Nanesi vlažnu kremu koja sadrži zaštitu od sunca svakog dana, i pokrij sve izložene dijelove sa kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom koji je najmanje 15 prije no što izađeš iz kuće.

Nemoj zaboraviti brigu i za svoje usne. One će se činiti suše no inače, stoga redovito koristi vlažni balzam - samog ili kao podlogu za ruž - kako bi spriječila njihovo pucanje.

Briga za lice

Uvedi dnevnu rutinu njege kože kako bi ublažila promjene svog tena i bila spremna na manje promjene dok tvoja trudnoća napreduje. U svakom slučaju, slijedi sljedeće savjete za zdravi ten:

  • Čisti lice barem jednom dnevno. Koristi proizvode bez sapuna pogodne za tvoj tip kože. Sapun može biti previše grub za tvoje lice te ukloniti prirodna ulja sa kože.
  • Ako si dobila mrlje, poklanjanje skrupuloznije pažnje higijeni još je važnije, kako bi održala pore čistima.
  • Koristi blago sredstvo za čišćenje masne kože Ovo će tonirati masnu kožu i očistiti začepljene pore.
  • Obilno nanesi hidratantnu kremu na suhu kožu. Pusti je da se upije i rehidratizira tvoj ten. Ako ti koža postane suha na nekim dijelovima, tretiraj je kao kombiniranu kožu: nanesi više hidratantne kreme na suha područja.

Ako su ti regularni kozmetički tretmani lica dio rutine njege lica, nema razloga zašto bi sa njima prekinula tijekom trudnoće, a oni su i izvrstan način opuštanja. Kozmetički tretmani lica neće pogoršati nijednu od promjena kože u trudnoći, no koža ti može biti osjetljivija no inače, stoga uvijek provjeri sve proizvode koje koristiš.

Kreme protiv bora

Iako kreme protiv bora koje sadrže vitamin A ne predstavljaju problem, čini se da ih je najbolje izbjegavati tijekom trudnoće, budući da je moguće da nutrijent bude apsorbiran kroz kožu i uđe u krvotok.

Nema snažnog dokaza koji bi sugerirao da nadomjesci tog vitamina ili lijekovi koji sadrže vitamin A uzrokuju porođajne defekte. Ako si imalo u sumnji što je sigurno koristiti, raspravi to sa svojim djelatnikom zdravstvene zaštite.

Više info: www.veble.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.