Zdravlje Simptomi i pomoć 01. kolovoza 2016.

Nevidljivi ortodontski aparatići - rješenje za iskrivljene zube

Zubi-Usta
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izbor samog aparata ovisi o životnoj dobi te o vrsti anomalije (problema). Najveći nedostatak konvencionalnih fiksnih aparata jest njihova vidljivost, kao i vrijeme trajanja terapije. U tu svrhu danas su se razvile tehnike i aparati koji su gotovo nevidljivi, što je osobito važno odraslim pacijentima. Tu spada lingvalni fiksni ortodontski aparat i Invisalign tehnika.

 
 

Prednost nevidljivog u odnosu na klasični fiksni aparat

 
Lingvalni fiksni aparat sastoji se od elemenata ­ žice i bravica, koji se postavljaju s unutarnje (lingvalne) strane zubnih lukova, te su kao takvi posve nevidljivi oku promatrača. Osim što zadovoljavaju estetski kriterij, prednost takve terapije jest i nešto kraće trajanje u odnosu na klasični fiksni aparat, stoga se za takvu vrstu terapije odlučuje sve veći broj ljudi.
 
Lingvalni aparati koriste bravice koje su nešto tanje i zaobljenije od klasičnih bravica, čime se olakšava higijena i ne stvaraju se smetnje pri govoru. Invisalign tehnika postupak je ispravljanja nepravilnosti zuba pomoću plastičnih udlaga (15­40 po slučaju) koje su točno računalno napravljene za pojedinog pacijenta. Udlage su prozirne, tanke i gotovo nevidljive te ih pacijent sam skida i stavlja.
 
Preporuka ih je nositi 23 sata dnevno kako bi terapija bila gotova u što kraćem periodu, dakle, uvelike ovisi o suradnji pacijenta. Udlage se skidaju pri jelu i pranju zuba. Invisalignom nije moguće riješiti sve vrste ortodontskih anomalija pa se tako po preporuci ortodonta neki pacijenti ipak moraju odlučiti za klasični ili lingvalni fiksni aparat.
 
Saznaj banalan razlog zbog kojeg se povlači zubno meso.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.