Zdravlje 27. lipnja 2023.

Nestašica krvi uoči sezone, posebno kritično u tri županije

darivanje krvi
Foto: Unsplash Zalihe krvi su izrazito niske
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatska se suočava sa sve manjim količinama darovane krvi, a u tri županije - Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj, u kojima se broj ljudi višestruko poveća tijekom sezone - prikupljenih doza manje je za oko 15 posto od potrebnog, piše Jutarnji list.

Zbog nedostatka krvi nerijetko se moraju odgoditi nehitne operacije, navodi dnevnik. Na nedavnom sastanku, na kojem su bili predstavnici Crvenog križa, HZZO-a i KBC-a Rijeka, tražili su se novi modeli kojima bi se povećao broj darivatelja te je dogovoreno da se krene s otvaranjem još jednog transfuzijskog punkta i to u Istri.

Sve češći odlazak mladih iz Hrvatske zadnjih godina, starenje stanovništva, a na kraju i pandemija korone poremetili su puno toga pa i darivanje krvi. Ukupno tijekom godine uspijeva se prikupiti dovoljno doza da se pomogne onima kojima taj dragocjeni organ spašava život, ali pokazalo se da je u nekim županijama to sve veći problem.

U Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji već nekoliko godina nedostaje oko 4000 doza godišnje, ili oko 15 posto, od planiranih više od 26.000. S obzirom na to da u Hrvatskoj postoji desetljećima ustaljena praksa dobrovoljnog davalaštva, krv se ne uvozi, jer i dalje se uspješno održava samodostatnost, nego se prikuplja kroz organiziranu mrežu poglavito Hrvatskog Crvenog križa i transfuzija na određenom području, a svake se godine prikupi oko 200.000 doza krvi, piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

Tko može darovati krv?

HZJZ je naveo da krv može dati svaka zdrava osoba koja je:

  • između 18 i 65 godina
  • tjelesne težine iznad 55 kilograma, koja je proporcionalna visini
  • tjelesne temperature do 37°C
  • vrijednosti krvnog tlaka moraju biti: sistolički 100 -180 mm/Hg, dijastolički 60 - 110 mm/Hg
  • vrijednosti hemoglobina moraju biti: za muškarce 135 g/L, za žene 125 g/L
  • puls mora iznositi 50 do 100 otkucaja u minuti
  •  uz odobrenje liječnika.

Krv se može dati na organiziranim akcijama darivanja krvi ili u transfuzijskim ustanovama. Darivatelji krvi u Zagrebu mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka, od 07,30 do 19,00 sati, a subotom od 07,30 do 15,00 sati.
 

davanje krvi Možda te zanima... Pridružite se akciji darivanja krvi i spasite život Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.