Zdravlje 08. ožujka 2011.

Neka svaki dan bude dan bez dima!

Hrvatski_Dan_Nepusenja2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neka ti Hrvatski dan nepušenja, koji se ove godine obilježava 9. ožujka, zaista bude dan bez duhanskog dima! Pridruži se i ti nacionalnoj kampanji protiv pušenja, a kad se uvjeriš u dobrobiti nepušenja, makar i samo jedan dan, sigurni smo da ćeš poželjeti da ti svaki dan bude dan bez dima

Na prvi dan korizme, devetu godinu zaredom obilježava se Hrvatski dan nepušenja - dan bez duhanskog dima, kojim se pušače poziva da barem jedan dan u godini ne zapale cigaretu i tako pridonesu svijesti o štetnosti pušenja i njegovim posljedicama na zdravlje.

Bivši i bivše - prekid koji se pamti

Ove godine na Hrvatski dan nepušenja počinje nacionalna javno-zdravstvena kampanja "Bivši i bivše - prekid koji se pamti", kojoj je cilj pružiti potporu svim pušačima koji žele prestati pušiti.

Kako je objavljeno na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi uoči njezinog početka, kampanja će trajati do 31. svibnja, kada se obilježava Međunarodni dan nepušenja.

Do tada će na gradskim trgovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku biti postavljeni takozvani videokiosci na kojima će bivši pušači i oni koji žele prestati pušiti moći snimiti svoje kratke izjave o načinima, pomoći ili poteškoćama u prestanku pušenja, a taj će video sadržaj postati sastavni dio internet stranice kampanje www.bivsi.hr.

Tijekom svibnja bit će organizirana i stručna konferencija "Prepreke u prestanku pušenja", koja će okupiti predstavnike strukovnih udruga iz područja onkologije, pulmologije, psihijatrije i tako dalje, a rezultirat će knjižicom "Prepreke u prestanku pušenja", koja će biti distribuirana građanima putem liječnika obiteljske medicine.

U Hrvatskoj 22 posto ljudi puši

Na konferenciji u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi također je objavljeno kako se smatra da je u Hrvatskoj 22 posto pušača, a novo istraživanje provedeno na 600 ispitanika, pušača i nepušača od 18 do 47 godina, pokazalo je da polovica pušača nije nimalo motivirana za prestanak pušenja.

Najveći broj pušača popuši minimalno pola ili cijelu kutiju cigareta dnevno, manje od pola kutije cigareta popuši 22 posto pušača, dok više od jedne kutije njih 7 posto. Šezdeset jedan posto pušača prvu cigaretu zapali unutar 30 minuta od buđenja.

Istraživanje koje je provela udruga Difrakcija, glavni organizator kampanje, u suradnji s agencijom Medianet, pokazalo je i da su pušači skloni vjerovati da su zabavniji i da imaju bolji seksualni život te smatraju kako su nepušači dosadniji od njih.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.