Zdravlje Simptomi i pomoć 07. studenoga 2017.

Besplatno drugo mišljenje svjetski priznatih onkologa za pacijente s karcinomom

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Radiokirurgija, metoda kojom se najučinkovitije uklanjaju maligne stanice i pritom ne oštećuje okolno zdravo tkivo dostupna je u Acıbademovim centrima izvrsnosti za rak u Istanbulu, gdje se provodi multidisciplinarno liječenje svih vrsta karcinoma, koristeći znanje i iskustvo svjetski priznatih liječnika.

Možda te zanima... Operacije tumora bez reza i krvi, skeniranje cijelog tijela u 4 sekunde! Zdravlje

Radiokirurgija nudi značajan pomak u liječenju raka jer brzo, učinkovito i neinvazivno, preciznim zračenjem visoke doze, uklanja maligne stanice ne oštećujući okolno zdravo tkivo.

Visoka tehnologija za teško dostupne tumore

Kao metoda izbora pogodna je za neoperativne i teško dostupne tumore, a zahvat se provodi radiokirurškom opremom napredne tehnologije - TrueBeam i CyberKnife.

U Acıbademovim centrima izvrsnosti za rak u Istanbulu provodi se multidisciplinarno liječenje svih vrsta karcinoma, koristeći znanje i iskustvo svjetski priznatih liječnika. Dijagnostički postupci obavljaju se vrhunskim uređajima za brzo i precizno snimanje, a liječenje radiokirurškom opremom napredne tehnologije – TrueBeam-om i CyberKnife-om.

Riječ je o visokosofisticiranim stereotaktičnim odnosno robotskim radiokirurškim uređajima kojima se bez krvi i reza operiraju teško dostupni tumori na svim dijelovima tijela, od mozga i vrata do pluća, prostate, debelog crijeva, jetre, sarkoma i svih drugih tumora u tijelu.

Radioterapija i radiokirurgija koriste se za liječenje 65% svih slučajeva raka. Primjena radioterapije odnosno usmjerene visoke doze zračenja na stanicu raka, naziva se radiokirurgija. Ima brojne prednosti u odnosu na druge postupke liječenja onkoloških bolesti, od bezbolnog postupka i gotovo bez nuspojava do toga da pacijent odmah nakon tretmana napušta bolnicu.

 | Author: PR Foto: PR

Nakon što se precizno utvrdi mjesto i veličina, karcinom se tretira visokom dozom zračenja čime se uništavaju njegove stanice. Ovim postupkom, bez krvi i reza, postižu se jednaki rezultati kao i klasičnom tj. otvorenom operacijom.

"Ova metoda uključuje primjenu visoke doze zračenja jednako djelotvornu kao i nož, koja uništava maligne stanice uz minimalno oštećenje okolnog tkiva. Baš poput klasične operacije, radiokirurgija odnosno radioterapija uklanja rak iz tijela, ali bez kirurškog reza“, objasnio je prof. dr. Meriç Şengöz, radio-onkolog u Acibadem bolnici u Istanbulu.

Donedavno su se radiokirurške metode primjenjivale isključivo kod tumora na mozgu i glavi, no uređaji posljednje generacije, poput CyberKnife-a i TrueBeam-a precizno, brzo i kvalitetno liječe tumore i u čitavom tijelu. Naime, radiokirurgijom nazivamo stereotaktičnu radioterapiju (SRT) za liječenje lezija u mozgu i stereotaktičnu terapiju zračenjem tijela (SBRT) za liječenje lezija u ostatku tijela. TrueBeam primjerice kombinira obje tehnologije u jednom uređaju.

TrueBeam radioterapija s kiruškim učinkom

TrueBeam je najsuvremeniji linearni akcelerator koji spaja sve najmodernije uređaje za liječenje oboljelih od karcinoma. S obzirom na brzinu rada i visoku preciznost, koristi se za zračenje i najmanjih tumora s kirurškim učinkom. Upotrebljava visoke doze zračenja pa znatno, čak četiri do osam puta, smanjuje vrijeme koje pacijent provede pod zračenjem. Ovim se radiokirurškim uređajem mogu tretirati tumori na području pluća, glave i vrata, metastaze koje nisu prevelike, a nalaze se u unutarnjem dijelu kralježnice, kao i neki tumori na jetri te tumori nadbubrežne žlijezde i gušterače ili prostate. Radiokirurgija se koristi u slučajevima kada se bolest ponovno pojavljuje ili kada se dijelovi tumora ne mogu klasičnom kirurgijom odstraniti, te kada pacijent nije pogodan za klasičnu operaciju.

 | Author: PR Foto: PR

Radiokirurgija je osobito pogodna za liječenje raka pluća

„Često se u svojoj praksi susrećemo s naprednim stadijima ove bolesti kada je klasična operacija neizbježna, ali u nekim slučajevima pak neizvediva. Radioterapija ima puno šire područje primjene od klasične kirurgije“, objasnio je profesor Şengöz i dodao da se putem ovog uređaja također mogu liječiti rak prostate i kostiju te sarkomi mekog tkiva u bilo kojem dijelu tijela. "Moramo biti vrlo precizni u određivanju točnog položaja tumora, kao i njegovih granica. Pacijentovu poziciju i način na koji ćemo ga fiksirati određujemo ovisno o tim informacijama“, istaknuo je prof. Şengöz.

Da bi se to postiglo, potrebna je vrhunska infrastrukturna i tehnička podrška, te znanje i iskustvo radioonkologa. TrueBeam ima svojstva koja pružaju rješenje za ove izazove jer se u potpunosti kontrolira putem računala što svodi mogućnost ljudske pogreške na minimum.

 | Author: PR Foto: PR

Uz to, TrueBeam povećava mogućnost korištenja visokih doza zračenja bez oštećenja okolnog tkiva što je važno za učinkovitost operacije.

"Najnovije spoznaje liječenja zračenjem upućuju na to da nema bića koje se ne može uništiti zračenjem. To ovisi o doziranju i području primjene. TrueBeam zbog svoje preciznosti osigurava ciljano zračnje malignih stanica s vrlo visokom dozom zračenja čime se karcinomi stavljaju pod kontrolu u kratkom razdoblju i u visokoj stopi,“ objasnio je profesor Şengöz, dodajući da će u narednim godinama, kada radiokirurgija postane česta odnosno standardna metoda liječenja, pacijent moći birati želi li konvencionalnu ili radiokiruršku operaciju, čak i ako je prikladan za klasičnu operaciju.

CyberKnife robotski radiokirurški sustav dizajniran za operacije raka

Iako u svom nazivu sadrži riječi „nož“ i „operacija“, CyberKnife ne podrazumijeva klasično rezanje tkiva i krv. CyberKnife je prvi i jedini svjetski robotski radiooperativni sustav dizajniran za liječenje raka u cijelom tijelu s milimetarskom preciznošću, koji se koristi za neinvazivnu (bez reza i krvi) kirurgiju zloćudnih i dobroćudnih tumora mozga, glave i vrata, pluća, bubrega, jetre, kralježnice, prostate, debelog crijeva ili jetre, gušterače i bubrega, sarkoma i svih drugih karcinoma u tijelu.

 | Author: PR Foto: PR

Jedinstveni dizajn koji omogućava tretiranje tumora na bilo kojem mjestu u tijelu pruža potpuno novi pristup u radiokirurgiji. Zahvaljujući ovom sustavu, maligna područja u mozgu, ali i cijelom tijelu, mogu biti tretirana visokim dozama zračenja, uz očuvanje zdravog tkiva od posljedica zračenja u najvećoj mogućoj mjeri. Upotrebom računalnog sustava, robot se okreće oko pacijenta i zrači ga s velikom preciznošću pod različitim kutevima i na velikom broju točaka.

 | Author: PR Foto: PR

Liječenje uz pomoć ovog sustava značajno smanjuje rizik od komplikacija i dugotrajnih oporavaka, uobičajenih kod tradicionalne kirurgije. CyberKnife može obavljati i takozvanu frakcioniranu radioterapiju kod koje se ukupna doza zračenja dijeli na dvije do pet manjih doza i primjenjuje tijekom nekoliko dana. Ovo je posebno značajno za liječenje velikih tumora ili onih koji se nalaze u blizini osjetljivih područja, jer pruža zaštitu od zračenja tkivu koje se nalazi oko tretirane lezije. Po završetku liječenja, većina pacijenata vraća se kući i nastavlja svoje redovne svakodnevne aktivnosti. Trenutačno u svijetu postoji oko 200 CyberKnife uređaja, a samo u Acibademu ima ih 15.

Svjetski priznati onkološki tim stručnjaka

Vodeća svjetska zdravstvena grupacija Acibadem, koja u sastavu ima 22 bolnice, ponosi se svojim onkološkim timom svjetskog glasa i izvanrednim rezultatima liječenja pacijenata koji iz svih krajeva svijeta dolaze u Istanbul, s teškim onkološkim dijagnozama, kako bi bili podvrgnuti radiokirurškim tretmanima koje provodi iskusni tim medicinskih stručnjaka.

Radiokirurške usluge dostupne su i hrvatskim pacijentima koji sve informacije o liječenju u Istanbulu mogu dobiti u zagrebačkom uredu Acibadema. Hrvatski pacijenti mogu računati s bitno nižom cijenom liječenja nego u Hrvatskoj ili u ostalim zemljama EU-a. Pristupačne su i cijene dijagnostičkih postupaka, a Acibadem raspolaže najsuvremenijim dijagnostičkim uređajima sa softverskim rješenjima posebno prilagođenim onkološkim bolestima.

Informativni ured u Zagrebu otvoren je na adresi Ribnjak 14.

Tel: +385 1 44 00 492

Više informacija na www.acibadem.hr ili na FB stranici Acibadem Hrvatska.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.