Zdravlje 22. kolovoza 2023.

Namirnice koje pomažu kod upale mjehura

Foto: Pexels, Denys Gromov

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najčešći uzrok upale mjehura su bakterije iz debelog crijeva koje zbog kraće mokraćne cijevi lakše dospijevaju u mokraćni mjehur i dovode do upale. Ako se ne liječi na vrijeme, može izazvati puno ozbiljnije komplikacije od samog peckanja i bolnog mokrenja, a saveznike u borbi protiv bakterija možete potražite i u hrani

Upala mjehura ili cistitis češće pogađa žene nego muškarce zbog razlika u anatomiji mokraćnog sustava. Glavni uzrok cistitisa je infekcija uzrokovana bakterijama koje ulaze u mokraćni mjehur putem uretre, cijevi koja vodi od mjehura prema vanjskom dijelu tijela. Bakterije koje najčešće uzrokuju cistitis su E. coli, koja se inače nalazi u crijevima, ali može dospijeti u mokraćni sustav izvana.

Osobe koje imaju upalu mjehura najčešće će osjetiti bolove u području donjeg dijela trbuha, a neki od glavnih simptoma su i učestalo mokrenje, peckanje, bolovi, iscjedak i povišena tjelesna temperatura. Oboljele osobe često imaju nagon za mokrenjem, a opet, kada dođu u toalet pomokre samo par kapi. To se javlja zbog jako upaljene i podražene sluznice mjehura i mokraćne cijevi. Kod manje djece ili malih beba ovi simptomi su puno jače izraženi. Djeca često imaju vrlo visoku temperaturu, bolove i nemogućnost mokrenja jer ih sve jako peče i boli.

Osim u antibioticima i prirodnim dodacima prehrani koji čuvaju zdravlje mokraćnih puteva, saveznike u borbi protiv bakterija možete potražiti i u hrani. Određene namirnice mogu pomoći kod ublažavanja simptoma upale mjehura i poticanja oporavka. Evo nekoliko namirnica koje se obično preporučuju kako bi se olakšali simptomi cistitisa:

Soda bikarbona - jedan od najučinkovitijih kućnih pripravaka u borbi protiv upale mjehura. U čašu vode stavite punu žličicu sode bikarbone, dobro izmiješajte i popijte, najbolje između obroka ili natašte. Postupak ponavljajte svaki dan dok upala ne prođe.

Brusnice i sok od brusnice - brusnice sadrže tvari koje mogu spriječiti prijanjanje bakterija na zidove mjehura i mokraćnih puteva. Konzumacija soka od brusnice ili konzumacija svježih brusnica može biti korisna, ali obratite pažnju na količinu šećera u nekim kupovnim sokovima. Isprobajte prirodni dodatak prehrani Uro Balance, Uro Balance Forte i D-manoza Direkt koji sadrže ekstrakt brusnice.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Ananas - sadrži enzim bromelain koji može pomoći u smanjenju upale.

Kupus - ima ljekovita svojstva i može pomoći u smirivanju upalnih procesa u tijelu.

Peršin - ima protuupalna i diuretička svojstva i može potaknuti češće mokrenje, što pomaže u izbacivanju bakterija.

Čaj od kamilice - ima umirujući učinak i može pomoći u smanjenju iritacije mokraćnog mjehura.

Češnjak - najjači prirodni antibiotik koji liječi brojne tegobe, kako vanjske, tako i one unutarnje. Ova namirnica djeluje antibakterijski i antivirusno. Češanj sirovog češnjaka pojedite prije spavanja uz komadić kruha ili večeru.

Jogurt - probiotici sadrže dobre bakterije koje će izbalansirati rad sluznice i pomoći tijelu da se bori protiv infekcije.

 | Author: Pexels, Mike Jones Foto: Pexels, Mike Jones

Limun - prepun vitamina C koji pomaže tijelu da se riješi bakterija. Žlicu soka od limuna pomiješajte s 2 decilitra vruće vode. Tekućinu ispijte kao čaj. Limun će ublažiti neugodan osjećaj peckanja.

Voda - pijenje dovoljno vode pomaže u ispiranju bakterija iz mjehura i urinarnog trakta. Također, povećava učestalost mokrenja, što može pomoći u izbacivanju bakterija. Zato se osobama koje imali upalu mjehura preporučuje pojačanja konzumacija vode.

Važno je napomenuti da ove namirnice ne zamjenjuju antibiotike ili odobrene farmaceutske pripravke. Ako imate simptome upale mjehura, predlažemo vam da se javite svom liječniku, a za trenutno olakšanje kod otežanog mokrenja, za prevenciju, ali i olakšanje simptoma isprobajte Uro Balance - prirodnu pomoć za zdravlje mokraćnih puteva. Uro Balance tekući je dodatak prehrani koji sadrži inovativnu kombinaciju ekstrakta brusnice, D-manoze, ptičjeg dvornika i vitamina C. 

 | Author: Yasenka Foto: Yasenka Pronađite rješenje za svoje probleme

Za cjelodnevno olakšanje isprobajte Uro Balance Forte u prahu koji mogu koristiti i trudnice i dojilje. Ako trebate brzu i učinkovitu pomoć već kod prvih znakova nelagode, pri ruci je dobro imati D-manoza Direkt. D-manoza je jednostavni šećer koji smanjuje osjećaj nelagode i ubrzava oporavak. Dodaci prehrani na bazi manoze pogodni su za korištenje uz antibiotsku terapiju i mogu ga piti djeca već od 3 godine i odrasli, a pripravak je siguran za korištenje uz i nakon antibiotske terapije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.