Zdravlje 08. lipnja 2011.

'Najsretnija sam kad se beba miče'

Lujza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pri kraju drugog tromjesečja, trudnica Lujza Toth Kozina otkriva kako ju posebno vesele bebini pokreti koje osjeća u trbuhu. Na zadnjem pregledu saznala je da nosi muško dijete, a njezina dva starija sina postala su jako pažljiva prema njoj i već su počeli birati imena za brata

Sada sam u 25. tjednu trudnoće i tijelo mi se u potpunosti promijenilo. Trbuh je već uvelike vidljiv i pomalo me "vuče" prema naprijed, a hod postaje onaj pravi "trudnički", pomalo gegajući.

Vrijeme je za trudničku odjeću

S dolaskom toplih dana i tanje odjeće, svi poznanici su odjednom počeli primjećivati promjenu. Dosad su vjerojatno mislili da sam se malo više udebljala, jer se težina donedavno ravnomjerno raspoređivala po cijelom tijelu. I zadnje komade dosadašnje odjeće sam konačno spremila u ormar za neko drugo vrijeme, a počela sam nositi prikladniju, ugodniju odjeću namijenjenu trudnicama.

Nikakvih posebnih tegoba nemam. Naprotiv, osjećam se jako dobro i još uvijek puna energije. Manje tegobe s bolovima u leđima sam riješila vježbanjem jednom tjedno.

Pomalo su mi počeli oticati zglobovi na nogama, čemu vjerojatno pogoduje dolazak vrućih dana, kao i sjedilački radni dio dana. Pokušavam to držati pod kontrolom poslijepodnevnim brzim šetnjama kako bi potaknula cirkulaciju, kao i večernjim odmorom s nogama postavljenim u povišeni položaj.

Zbog obaveza ne stignem puno misliti na sebe

Kolege na poslu su komentirali da je krajnje vrijeme da se uživim u ulogu trudnice, jer dosad nisam imala nikakvih posebnih želja, niti radim smanjenim intenzitetom.

Ovaj dio godine mi je i inače uvijek naporan i prepun obaveza, jer su, uz svakodnevne aktivnosti, u to vrijeme i dječje završne priredbe, sportska natjecanja i predstave za kraj školske godine, tako da ne stignem previše razmišljati o svojim potrebama.

Pretpostavljam da će mi u trećem tromjesečju ipak trebati više odmora, pa ću tada morati usporiti tempo i skupiti snagu za napore koje donosi porod i prvi mjeseci babinja. Dotada uživam u tome što zasad sve protječe u najboljem redu pa uspijevam sve stići.

Najljepši doživljaj u trudnoći

Najljepši dio ovog drugog tromjesečja je što se beba počinje micati, odnosno što počinjem osjećati njezine pokrete. Prve pokrete sam osjetila u 17. tjednu.

S obzirom da mi je ovo treća trudnoća, točno sam znala da su to što osjećam upravo pokreti bebe, jer ih je inače u početku lako zamijeniti s titranjem mišića ili s radom probave. Mislim da će svaka mama reći kako je to najljepši doživljaj u trudnoći.

Postat ću mama trećeg mušketira

U 22. tjednu sam, uz redovni ginekološki pregled, obavila takozvani "anomaly-scan", što je zapravo detaljan 4D ultrazvuk. Tim pregledom mogu se vidjeti eventualne anomalije ploda, te eventualni problemi s posteljicom, i naravno - spol. Tako sada sa sigurnošću mogu reći da ću postati mama trećeg "mušketira"!

Moji dečki Jan i Lukas se jako vesele bratu i bili su vrlo zadovoljni što su mogli na DVD-u s 4D snimkom bebe, kojeg sam dobila na pregledu, vidjeti obrise bebinog lica, te micanje bebe za vrijeme snimanja.

Iznenadilo me što su postali pažljiviji prema meni, vole me dirati po trbuhu, pogotovo kad se osjete bebini pokreti i čak joj ponekad i tepaju kroz trbuh.

Počeli su već birati i imena, ali tu vidim i potencijalni problem, jer svatko od nas četvero ima svoje favorite i ni u jednom se ne poklapamo. Srećom, imamo još tri i pol mjeseca za konačnu odluku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.