Zdravlje Simptomi i pomoć 23. studenoga 2022.

Naizgled zdrava jutarnja navika koja može povisiti krvni tlak

1/2
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje pokazalo je da upotreba vodice za ispiranje usta može biti štetna

Istraživanje je pokazalo da uravnotežen oralni mikrobiom pomaže u održavanju dobrog kardiovaskularnog zdravlja pomažući pretvorbu nitrata iz hrane u dušikov monoksid - signalnu molekulu koja pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka.Međutim, zabrinjavajuće je što nova studija pokazuje da klorheksidin, antiseptička tvar u vodici za ispiranje usta, može ubiti bakterije koje proizvode dušikov monoksid, što zauzvrat može povisiti sistolički krvni tlak. Nathan Bryan, Ph.D., s Odjela za molekularnu i ljudsku genetiku na Baylor College of Medicine u Houstonu, vodio je novo istraživanje.

Bryan i njegovi kolege koristili su "sekvenciranje i analizu gena 16S rRNA" kako bi ispitali je li upotreba klorheksidinske antiseptičke tekućine za ispiranje usta dva puta dnevno tijekom jednog tjedna promijenila oralne bakterijske zajednice i razine krvnog tlaka kod 26 zdravih osoba. Nakon prvog tjedna, 26 dobrovoljaca iz studije vratilo se svojim uobičajenim praksama oralne higijene.

Istraživači su prikupili uzorke sline i briseve jezika sudionika i mjerili im krvni tlak na četiri različite točke tijekom studije: na početku, zatim 7, 10 i 14 dana kasnije. Bryan i njegovi kolege izvješćuju da je upotreba klorheksidina dvaput dnevno bila povezana sa značajnim povećanjem sistoličkog krvnog tlaka nakon prvog tjedna korištenja, a oporavak od upotrebe rezultirao je obogaćivanjem bakterija koje smanjuju nitrate na jeziku.

Dokaz da prisutnost bakterija koje proizvode dušikov monoksid u usnoj šupljini može pomoći u održavanju normalnog krvnog tlaka daje nadu da bismo mogli smanjiti broj oboljelih, komentirao je glavni autor studije. “Dvoje od troje pacijenta kojima su propisani lijekovi za visoki krvni tlak nemaju adekvatnu kontrolu krvnog tlaka”, dodao je i rekao da bi upravo ovaj razlog mogao biti objašnjenje zašto. Nijedan od [trenutačnih] lijekova za liječenje hipertenzije nije usmjeren na te bakterije koje proizvode dušikov monoksid.

"Znanstvenici nastavljaju objašnjavati mehanizme koji leže u pozadini otkrića i smatraju da je dušikov monoksid jedna od najvažnijih signalnih molekula proizvedenih u ljudskom tijelu. Zbog sveprisutne prirode molekule dušikova monoksida, sistemski učinci oralno proizvedenih bakterija mogu imati druge značajne učinke na ljudsko zdravlje osim održavanja krvnog tlaka", kaže Bryan.

Ukratko

“Znamo da čovjek ne može biti dobro bez odgovarajuće količine dušikovog monoksida koji cirkulira tijelom. Ipak, prva stvar koju više od 200 milijuna Amerikanaca učini svaki dan je korištenje antiseptičke tekućine za ispiranje usta, koja uništava 'dobre bakterije' koje pomažu u stvaranju dušikovog monoksida. Te nekada smatrane dobre navike možda čine više štete nego koristi.” Nathan Bryan, dr. sc.

 

Možda te zanima... Je li drijemanje loše? Novo istraživanje pokazuje da postoje rizici Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.