Zdravlje 09. prosinca 2016.

Rasprava 'zagovornika' i 'protivnika' cijepljenja

Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Javnu tribinu ''Cijepljen - biti ili ne biti?', održanu u organizaciji Studenskog zbora Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, obilježio je veliki interes studentske populacije, ali i roditelja - ukupno 180 sudionika koji su htjeli dobiti što više informacija o ovoj gorućoj temi.

Tribinu je vodila profesorica Lidija Bach-Rojecky sa Zavoda za Farmakologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Petero predavača bilo je podijeljeno u uvjetno rečeno, 3 skupine: “NEUTRALNI”, “ZA” i “PROTIV”Jedina članica skupine neutralnih bila je izvanredna profesorica Višnja Gaurina Srček koja je govorila o proizvodnji cjepiva i njihovim sastavnicama.

Sigurnost cjepiva i prava pacijenata

Tim “ZA” činili su univ. Mag. Pharm. Ingrid Kummer, koja je govorila o cijepljenju općenito, važnosti istoga te sezonskim cjepivima (posebice onoga za gripu) te dr. med. Darko Krnić koji je izložio nekoliko činjenica o kontroli cjepiva i praćenju nuspojava.

Cjepivo protiv HPV-a, da ili ne?

S druge strane, tim “PROTIV” činile su dr. med. Lidija Gajski koja je na tribini naglasila kako je važno preispitivanje cjepiva i njihovog omjera koristi i rizika. Dr. vet. med. Ivana Delaš upozorila je o nuspojavama i manjkavosti zdravstvenog sustava u praćenju nuspojava cjepiva.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Niz pitanja o sigurnosti cjepiva

Nakon svakog predavanja, sudionici su mogli postavljati pitanja predavačima, dok je na kraju uslijedila zajednička rasprava. Mnogo je pitanja bilo vezano uz sigurnost cjepiva i garancije sigurnosti istih. Posebice se dotaklo pitanje pacijentovih prava te kako postupiti u određenim situacijama. 

Iako u globalu nije postignut nikakav zaključak, sudionici su imali prilike čuti razna stajališta, pitanja i odgovore na njih te tako formirati svoje vlastito mišljenje.

Znanstvenici osmislili cjepivo protiv alkoholizma

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.