Zdravlje Simptomi i pomoć 23. kolovoza 2023.

Mladoj majci uspješno transplantirani bubreg i jetra! Skupa injekcija držala ju je na životu do operacije

Foto: Saša Miljević Mileva Šimetić Saliji sa sinom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Teško bolesna Mileva Simetić Saliji (26), mlada majka iz Pule , uspješno je operirana u KBC-u Zagreb.

"Dobila je jetru i bubreg, a samo par sati ranije, ne znajući da će se donor pronaći, Mileva je primila i skupu injekciju koja ju je trebala održavati na životu dok se ne pronađe donor", piše 24 sata.

Mileva Simetić Saliji, majka šestomjesečnog Luana boluje od hiperoksalurije tipa 1. nasljedne bolesti zbog koje su joj se stvarali kamenci koji su onemogućili pravilan rad bubrega i drugih organa. Stvarale su joj se rane po tijelu i oticali udovi te nije mogla hodati niti držati u naručju svoju bebu.

Mileva koja je rodom iz Bosne i Hercegovine, ima genetski poremećaj jetre koji joj je dijagnosticiran kada je imala četiri godine, a bolest se razbuktala nakon porođaja. Jedini spas joj je bila transplantacija jetre i bubrega.

 | Author: Saša Miljević Foto: Saša Miljević Mileva Simetić Saliji sa suprugom

Kada su 24sata objavila Milevinu  priču, ona nije ni bila hrvatska državljanka iako joj je suprug iz Pule te nije mogla doći na listu transplantaciju organa. Nakon što je priča objavljena u manje od mjesec dana Mileva je dobila državljanstvo, stavljena je na listu čekanja i sad je transplantacija uspješno obavljena u KBC Zagreb.  

Kako doznaje 24 sata, trenutno se nalazi na intenzivnom odjelu, a operacija u kojoj je sudjelovalo više od dvadeset zdravstvenih djelatnika trajala više od 8 sati.

Možda te zanima... Umjetna inteligencija procjenjivat će izglede za transplantaciju organa Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.