Zdravlje Simptomi i pomoć 10. rujna 2019.

Mladić (19) umro nakon operacije krajnika

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon operacije koja je prošlog tjedna izvedena mladić je u prvi mah bio dobro, probudio se iz opće anestezije, ustao je. Potom je dobio infuziju i zaspao. Nakon manje od sata mu je pozlilo.

Mladić (19) s otoka Zlarina preminuo je prošlog tjedna u šibenskoj bolnici nakon rutinske operacije krajnika. Nesretni mladić imao je zakazan termin za operaciju, a nekoliko sati nakon zahvata je preminuo.

Slučaj je potvrdila Sanja Jakelić, ravnateljica bolnice, te dodala da je u tijeku proces unutarnje kontrole:

- Došlo je do tragičnog događaja i odmah smo pokrenuli proces unutarnje kontrole, odnosno unutarnjeg nadzora. Što se tiče uzroka smrti, on još nije poznat jer je nalaz obdukcije samo djelomično gotov - rekla je Jakelić.

24sata neslužbeno doznaje da je mladić od djetinjstva imao određenih zdravstvenih problema, između ostalih i s bakterijom streptokok, te kako su se liječnici nadali da će uklanjanjem krajnika ti problemi napokon nestati, s obzirom na to da se streptokok vrlo često “taloži” baš u njima.

Možda te zanima... Zatajenje bubrega, upaljeni krajnici ili nešto treće: 8 stvari koje tvoj zubar primijeti čim otvoriš usta Zdravlje

Upala krajnika obično je uzorkovana streptokoknom, rjeđe virusnom infekcijom

Operacija krajnika (tonzila) najčešći je kirurški zahvat u otorinolaringologiji i jedan od najčešćih kirurških zahvata u dječjoj dob, veliki broj operacija odnosi se na uklanjanje tonzila i trećega krajnika zbog otežana disanja tijekom dana i noći, hrkanja i prestanaka disanja duljih od pet sekundi tijekom noći - kaže izv. prof. dr. sc. Željka Roje iz ORL ordinacije u Splitu.

Dodaje da se u SAD-u 80 posto operacija napravi zbog opstrukcije disanja a ne zbog upale tonzila. No dijete može imati i jedne i druge smetnje.

Prema jednoj teoriji, tonzile se ne vade nikome

Tijekom povijesti gledišta o indikacijama za tonzilektomiju kretala su se između dviju krajnosti. Jedna zagovara da se tonzile ne odstrane nikome jer imaju ulogu imunosnog stražara na mjestu ulaska mikroorganizama u tijelo.

Drugo gledište zastupa vađenje svakom djetetu 

Prema drugoj krajnosti, tonzile je trebalo odstraniti svakom djetetu jer se tako sprečavaju bolesti tonzila i posljedice vezane uz to (npr. upale zglobova i bubrega). Istina je negdje u sredini. Zato i postoje nacionalne smjernice, kaže Roje.

Možda te zanima... Što roditelje najviše muči kada dijete treba ići na vađenje krajnika? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.