Zdravlje Zdravlje žena 17. kolovoza 2021.

Mlade djevojke u Afganistanu su najugroženija meta, koja prava bi mogle izgubiti?

Mlade djevojke u Afganistanu strahuju da će postati žrtve talibana
Foto: instagram Žene i djevojke će izgubiti prava i slobode pod novim režimom, a mnoge strahuju za svoje živote. Afganistanskim djevojčicama može se uskratiti i obrazovanje.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Malala Yousafzai je s 11 godina davala izvještaje za BBC pod pseudonimom Gul Makai o svojim iskustvima života u Pakistanu nakon što su talibani 2008. preuzeli vlast i djevojčicama zabranili odlazak u školu. Nedugo nakon što je postala aktivistica za mlade koja se borila za pristup žena obrazovanju, 2012. je u dobi od 15 godina ranjena od strane talibanskog napadača iz vatrenog oružja hicem u glavu, a danas je dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Vijest o tome kako su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom nakon što su zauzeli predsjedničku palaču u glavnom gradu Kabulu brzo je odjeknula svijetom. O svojoj budućnosti zabrinuli su se brojni stanovnici ove ratom izmučene zemlje, a ako možemo nešto naučiti iz iskustva Malale i prijašnje talibanske vladavine nad Afganistancima, žene i djevojke mogu biti njihova najugroženija meta. 

Što se događa sa ženama i djevojkama u Afganistanu pod kontrolom talibana?

Predviđa se da će žene i djevojke izgubiti brojna prava i slobode pod novim (starim) režimom, a mnoge od njih su u strahu i za svoje živote. Afganistanskim djevojčicama prijeti uskraćivanje obrazovanja, iako glasnogovornik talibanskog pokreta Suhail Shaheen za Sky News tvrdi drugačije. Prema njegovim riječima, žene će se smjeti školovati do fakultetske razine te normalno obavljati poslove što se jasno krši s potezima koje su talibani već napraviliThe Guardian prenosi izjavu žene zaposlene na jednom od Afganistanskih sveučilišta koja je svjedočila protjerivanju žena iz smještaja na sveučilištu pod prijetnjom da će ih talibani ozlijediti ako ne nose burke. Bijeg u sigurnost doma onemogućen im je jer su vozači u javnom prijevozu u strahu za svoj život odbili prevoziti žene. Žena koja je dala izjavu za The Guardian zbog svoje sigurnosti ostala je anonimna, a dodaje kako je tog dana ugasila računalo na poslu i u suzama ga napustila svjesna da bi joj to mogao biti zadnji radni dan.

Iako je Enamullah Samangani, predstavljen kao član komisije za kulturu, izjavio za lokalnu televiziju da ne želi da žene budu žrtve i da trebaju imati poslove, riječi se još jednom ne poklapaju s djelima. Početkom srpnja su talibani ušli u urede banke Azizi u gradu Kandaharu i istjerali devet žena s njihovog radnog mjesta. Osim što su ih potjerali doma, talibani su im objasnili da na njihovo radno mjesto mogu doći njihovi muški rođaci, ispričala je za Reuters Noor Khatera, jedna od radnica u banci. 
 

Širi se strah od prisilnog udavanja djevojčica

Žene strahuju da bi ponovno mogle biti izložene prisilnom braku s talibanskim vojnicima. Brojni mediji prenose kako su talibanski zapovjednici navodno zahtijevali da zajednice predaju neudane žene kako bi se udale za njihove borce na područjima pod kontrolom talibana.

Predstavnici talibana u medijima još jednom negiraju takve navode. Glasnogovornik talibana Suhail Shaheen odgovorio je putem Twittera: "Sve te tvrdnje da islamski emirat Afganistan prisiljava ljude da svoje mlade djevojke udaju za mudžahedine potpuno su pogrešne. To je otrovna propaganda". Teško je vjerovati u njegove riječi kada svjedočimo silnim strahotama koje se događaju ženama u Afganistanu. 

Ženama prijeti zabrana napuštanja doma bez muške pratnje

Za vrijeme vladavine Afganistanom između 1996 i 2001. godine, talibani su ženama zabranili da napuštaju dom bez pratnje muškarca s kojim su u srodstvu, pa čak i do supermarketa. Sama mogućnost da bi se ovakvo pravilo vratilo u njihove živote, žene Afganistana nisu dočekale bez reakcije. Unatoč stalnim prijetnjama i strahu, skupina žena odlučila je dići glas i organizirati prosvjed protiv režima talibana, prenosi Independent. Osim slobode kretanja, zahtijevaju prava na školovanje, rad, ali i o tome da same odluče hoće li nositi burku ili ne. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Magazilly (@magazilly)

Burka uistinu postaje simbol opresije žena

Burka je tradicionalno pokrivalo za tijelo koju nose pripadnice islamske vjeroispovijesti, a osim burke postoji nekoliko verzija pokrivala koje žene mogu nositi. Iako se u svijetu često gleda kao simbol opresije nad ženama, žene ju ne nose zato što moraju nego zato što žele. Ono što talibani ženama žele oduzeti je njihovo pravo na izbor te im nametnuti obavezno nošenje burke i tako od ovog komada tkanine uistinu napraviti sredstvo opresije. Afganistanke su razumljivo zabrinute zbog gubitka mogućnosti izbora, a glasnogovornik talibanskog pokreta Suhail Shaheen navodi kako takvo pravilo nije pravilo talibana nego vjere i da svojim postupcima žele zaštiti žene.

Apsurdi poput ovih samo se slažu, a za to vrijeme žene na ulicama trpe uvrijede, prenosi The Guardian. "Idi i obuci svoju burku ", " Posljednji su vam dani na ulici ", " Oženit ću vas četiri u jednom danu ", samo su neki od gnjusnih komentara koji postaju svakodnevica žena u Afganistanu. 

Najveće žrtve talibana oduvijek su bile žene

Prije nego što su talibani prvi put došli na vlast, Afganistan je bio uspješna zemlja u kojoj su žene imale jednaka prava kao muškarci. Nije bilo obaveznih burki i prekrivanja tijela, žene su bile dio normalnog svakodnevnog života baš kao i u našim krajevima. Fascinantna je činjenica da su žene u Afganistanu čak godinu dana prije žena u Americi dobile pravo glasa, prenosi Cental Asian Institute. Kralj Amanullah Khan ukinuo je i mogućnost stupanja u brak maloljetnicima te su žene dobile priliku da si same biraju partnera, a ne da im je suprug nametnu. Sve to palo je u vodu nakon što su talibani preuzeli vlast 1996. godine. Situacija se promijenila na bolje 2001. godine kada su svrgnuti s vlasti, no čini se kako Afganistanu ponovno prijeti povratak u crne dane ženske potlačenosti i dehumanizacije. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.