Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 23. travnja 2020.

Mjere popuštanja odvijat će se u tri faze, pogledaj kada će se i što otvoriti

Foto: Josip Regovic/PIXSELL Nove mjere Vlade RH za smanjenje stopa PDV-a odnose se i na higijenske uloške i tampone
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Popuštanje mjera i postupno pokretanje niza gospodarskih i društvenih aktivnosti kretat će se u tri faze - 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja.

Prije dva mjeseca imali smo u Hrvatskoj prvi slučaj oboljenja od novog korona virusa  i u tom periodu svijet promijenio, naš život se promijenio, pola stanovništva živi u uvjetima ograničenih kretanja, istaknuo je na početku sjednice Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković naglasivši zabrinjavajuće brojeve zaraženih i umrlih u proteklom periodu, prenosi 24sata.

Možda te zanima... Dok mi zbog izlocije patimo, Zemlja se oporavlja: Što će biti nakon koronavirusa? Eko

"Broj zaraženih je u svijetu od tada skočio s 80.000 na preko 2,6 milijuna, a broj smrtnih slučajeva s 2700 na 180.000. Samo u SAD-u broj umrlih premašio je već 47.000, a do kraja idućeg tjedna broj će biti veći nego broj poginulih u Vijetnamskom ratu, kada ih je poginuli 58.000. Europa je najpogođenija i do sada je preko 110.000 ljudi izgubilo život, dnevni broj zaraženih u nekim zemljama prelazi troznamenkasti pa i četveroznamenkasti broj", rekao je dodavši kako srećom u Hrvatskoj situacija nije tako dramatična te je pod kontrolom. 

"Uspjeli smo to zajedno zahvaljujući pravodobnim mjerama, ali prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju sugrađana koji su prepoznali ozbiljnost i opasnost ove situacije.  Koeficijent koliko jedna zaražena osoba zarazi osoba pao je u Hrvatskoj ispod 1, a prije dva mjeseca bio je 2,5", naveo je premijer. 

Možda te zanima... Koliko dugo bi nas kolektivni imunitet štitio od koronavirusa? Zdravlje

Zbog dobre epidemiološke situacije, naglasio je, Vlada sada kreće u popuštanje mjera i postupno pokretanje niza gospodarskih i društvenih aktivnosti. I to u tri faze. 

Prva faza, 27. travnja

Omogućit će se rad svima koji obavljaju trgovinu, osim onih koji rade u trgovačkim centrima, zatim uslužnim djelatnostima, osim onih koji ostvaruju bliski kontakt (krojači, postolari, turističke agencije), uvode se javne gradske i prigradske linije i brodske linije, otvaraju se knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare, dozvolit će se treninge sportaša i sportašica 1. i 2. kategorije i seniorskih sportskih ekipa te provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika. "U nadi da će se prva faza pokazati uspješna, slijedi i druga faza", rekao je premijer. 

Druga faza, 4. svibnja

Omogućit će se rad zdravstvenog sustava u punom opsegu osim u onim bolnicama koje su organizirane za liječenje samo COVID-19, rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, svih uslužnim djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, i to kozmetičara, pedikera, brijača, frizera... 

Treća faza, 11. svibnja

Omogućit će se okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, rad trgovačkih centara uz poštovanje epidemioloških mjera, predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, kao i posebnih razrednih odjela za učenike s poteškoćama, održavanje laboratorijskih vježbi. Uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i domaći zračni prijevoz te dopustiti otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo na otvorenim prostorima, terasama, ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima samo za korištenje smještaja. Otvorit će se i Nacionalni parkovi i Parkovi prirode, a proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica.

Plenković je dodao da se nastavlja zabrana javnih okupljanja. "Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji", rekao je. "HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnositi na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama."

Najavljeno je održavanje državne mature

"Državna matura, kako smo donijeli preporuku, bit će od 8. do 29. lipnja", najavio je Plenković te je rekao i da će od "2. svibnja bit dozvoljena i vjerska okupljanja. Za što se će se izraditi precizne preporuke i upute epidemiologa", zaključio je.

Nadalje, Plenković je govorio i o otvaranju granica. "Vjerujem da ćemo naučiti živjeti s ovim virusom. S našim partnerima u Europi ćemo pronalaziti rješenja. Pa ćemo doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna", istaknuo je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.