Zdravlje 28. prosinca 2009.

Mirisnim ritualima spriječi gripu

Aromaterapija-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom hladnih zimskih dana pripremi ljekovitu kupku s lavandom, limunom i medom i preduhitri gripu savjetuje Matilda Ivaniš Knez, te otkrij kako pomoću kristala, bioenergije i meditacije možeš ojačati svoj imunološki sustav i pročistiti energetske čakre uz savjete Biserke Blašković

Koja eterična ulja koristiti tijekom zime i mogu li nam ona uopće pomoći kod liječenja gripe i prehlade upitali smo Matildu Ivaniš Knez, aromaterapeutkinju iz Biovege.

U ovom periodu godine naglasak stavljamo na ulja srednje i donje note jer nas jačaju, pune energijom i griju. Naravno, koriste se i ulja gornje note, no citrusi su znatno manje zastupljeni zbog svog rashlađujućeg efekta.

Imunitet je biološka sposobnost organizma da prepozna strane tvari iz ekosustava koje ga mogu ugroziti i odupre im se. Dakle, imunitet je obrambeni sustav, koji tijelo štiti od mnogobrojnih štetnih čimbenika i virusa.

Mnoga eterična ulja imaju imunostimulirajuće djelovanje tj. potiču tijelo da proizvodi bijele krvne stanice. Najbolji primjeri ovih ulja su čajevac, lavanda, bor, kamilica, eukaliptus i sandal.

Od velike pomoći su i klinčić, kajeput, cimet te bergamot zbog svog snažnog antibakterijskog i antivirusnog učinka. Iako je kemijski sastav eteričnih ulja vrlo složen i još neistražen u potpunosti (barem ne za većinu ulja) pretpostavlja se da su ova ulja jaki imunostimulatori zbog znatne količine fenola, ketona i oksida (pri tome se misli ugl. na 1,8-cineol).

Ova ulja se uglavnom preporučuju koristiti u aroma lampici, te ponekad u kupkama i uljima za masažu, ali ne svakodnevno kroz duži vremenski period i ne u većim kličinama. Također se ne preporučuju djeci i trudnicama (cimet, klinčić).

Bitno je i spomenuti da gotovo sva eterična ulja imaju antibakterijsko i antivirusno djelovanje te na taj način indirektno pomažu imunitetu (smanjujući broj „uljeza“ protiv kojih se imuno sustav mora boriti). Stoga je uvijek korisno u vrijeme prehlada i gripa, posebice ako je netko od naših bližnjih već zaražen, koristiti eterična ulja u lampici.

Najčešće su to neka osvježavajuća ulja kao bergamot, mitra, naranča jer pomažu pacijentu, ali i zdravim bližnjima da takvi i ostanu. Osim toga ona djeluju i na podizanje raspoloženja te stvaranje ugodnog ozračja što također pomaže bržem oporavku. U novije vrijeme je sve veći interes za imunostimulirajućim načinom djelovanja eteričnih ulja putem djelovanja na emocije.

Grana znanosti koja se bavi proučavanjem tih utjecaja naziva se psihoneuroimunologija. Sve veći broj istraživanja iz ovog područja dokazuju ono što gotovo svatko tko se susreo s eteričnim uljima zna, a to je da ona zaista djeluju holistički odnosno da djeluju na sve razine našeg bića, fizičku, emocionalnu, mentalnu i duhovnu razinu.

Suhi kašalj


U slučaju suhog kašlja dodati do 5 kapi jednog od sljedećih eteričnih ulja (cedar, mirta, sandal, mažuran, tamjan, benzoin sijamski) u 25 ml baznog ulja te barem dva puta dnevno utrljati tu mješavinu u gornji dio leđa i prsa.

Ukoliko je potrebno izbaciti sluz na isti način kao u prethodnom receptu koristimo jedno od ovih eteričnih ulja: mirta, metvica pepermint, izop, bor, ružmarin, lavanda.

Povišena temperatura

U 100 ml baznog ulja dodati:

  • 6 kapi eukaliptusa
  • 6 kapi lavande fine
  • 12 kapi metvice pepermint

Mješavinu umasiraj u smjeru suprotnom od kazaljke sata na gornji dio trupa i na gornji dio leđa (uskladiti rad ruku s prednje i stražnje strane tijela).

Gripa

U 8 ml baznog ulja dodati:

  • 5 kapi timijan linalola
  • 5 kapi ravensare

Ovom mješavinom masiraj djeci ruke, noge i gornji dio trupa.

Preventivna kupka

Matilda Ivaniš Knez je preporučila i jednostavne recepte s prirodnim Primavera eteričnim uljima za prevenciju i ublažavanje simptoma gripe i prehlade.

Preventivna kupka za odrasle osobe koja snažno pojačava otpornost organizma:

Prvo pomiješamo 30 kapi limuna, 20 kapi lavande i 3 kapi timijana u posebnoj bočici te 4 do 5 kapi ove mješavine emulgiramo s malo meda ili mlijeka te dodamo u kupku (može se provoditi 1 do 2 puta tjedno kroz mjesec dana).

Navedeni recept se može modificirati, ali je preporučljivo da su većina korištenih ulja upravo ona koja se svrstavaju u imunostimulirajuća.

Također zrak možemo dezinficirati raspršivačem tako da u 50 ml vode dodamo po 5 kapi ulja limuna, eukaliptusa i lavande. Prije upotrebe sadržaj bočice obavezno promućkaj.

Primavera Life nudi i gotove sprejeve za zrak iz kolekcije feng shui, koji osim što djeluju antiseptički, harmoniziraju i osvježavaju prostor.

Bioenergija

Kako bioenergija može pomoći kod jačanja imuniteta tijekom zime pitali smo Biserku Blašković, bioenergoterapeutkinju iz Alternativnog centra Hereom.

Veliki se broj osoba odlučuje za bioenergetske tretmane prije zime jer si tako jačaju  imunitet i smanjuju mogućnost infekcija dišnih puteva.

Tretmani su naročito korisni za djecu, ali i odrasle, koji često uzimaju kure antibiotika zbog upala sinusa, grla ili bronhitisa. Uz redovite cikluse bioenergoterapije njihov imunitet toliko ojača da im antibiotici više uopće ne trebaju.

Bioenergoterapija je cjelovita tehnika kojom se djeluje na sve razine ljudskog bića: fizičku, mentalnu i emocionalnu te na energetsko tijelo koje se sastoji od sustava čakri, energetskih tokova (nadija) i aure.

Svaka je bolest izazvana blokadom određene čakre, a kod gripe i prehlada najveći se 'zastoj' javlja na petoj, tzv. grlenoj čakri i šestoj, tzv. čeonoj čakri. Tijekom tretmana Biserka potiče rad tih dviju čakri, ali djeluje i na sve ostale za koje primijeti da nisu u ravnoteži.

Terapija se obično provodi u ciklusima od pet tretmana, a na bioenergetske tretmane često odlaze osobe koje nemaju nikakvog iskustva u takvome načinu pomoći i rezultati su odlični što dokazuje da se ne radi o autosugestiji.

Sve što jedemo, govorimo, mislimo, činimo utječe na naše zdravstveno stanje. Bolest je alarm koji upućuje na činjenicu da nešto nije kako valja, te ukazuju na potrebu da nešto naučimo o svojim mislima, navikama i odnosima s okolinom.

Bolest se pojavljuje kad emocionalni, psihički i duhovni stres postane previše snažan i na taj način dovede do slabljenja tijela te je povečana sklonost i otvorenost virusima, bakterijama i klicama koje postoje u atmosferi. Tretmanom bioenergije nastoje se osloboditi energetske zapreke i poboljšati tjelesna pokretljivost.

Tim tretmanima osim što se djeluje na fizičke tegobe, popravlja se i energetski omotač, odnosno aura koja je spremište energije, potiče se protok energije po nadijima odnosno kanalima kojima je protkano naše tijelo, a ima ih 72000. Osim toga balansiraju se čakre tj. energetski centri.

Tretmani djeluju vrlo stimulativno što znači da se podiže tjelesna vitalnost, pojačava se imunitet te želja za životom, a isto tako popravlja se i poslovna kreativnost. Često se osobe koje dolaze na tretmane bioenergije mijenjaju, postaju pozitivnije, tolerantnije i strpljivije.

Biserka Blašković tretira gotovo sve bolesti vezane uz slabljenje energetskog toka, od obične prehlade preko cista, svih vrsta tumora, nervih problema, upalnih procesa i hormonalih poremećaja s podjednako dobrim uspjehom.

Osim tretmana Biserka preporučuje jogu, tai chi, meditaciju ili neke druge duhovne tehnike kojima ćeš konstatno osvještavati svoje tijelo i poticati samoiscjeljenje

Kontakt: 01/ 3094-404

Više info: www.hareom.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.